неделя, 22 май 2011 г.

Хрупкав хляб без месене






Обичам хляб. Както да го правя, така и да хапвам. Нищо, че се лепи на талията :) Опитвала съм различни рецепти, но тази е най-сполучливата от всички досега. Получи се много хрупкав хляб, с прекрасна коричка и мека, жилава вътрешност. Хляб мечта. Поне за мен. Днес съм много горда, че успях да се справя с това предизвикателство. Всъщност се оказа изключително лесно. Хлябът не се меси. Просто продуктите се разбъркват с вилица. Това е.

Продукти:


500 г брашно
370 мл хладка вода
1 с.л. мед
7 г суха мая
1 с.л. сол

Медът се разтваря в хладката вода. Брашното се пресява в купа и към него се прибавя маята. Разбърква се. Прави се кладенче, където се изсипва водата. Започва леко да се разбърква с вилица и се прибавя и солта. Бърка се, докато се получи хомогенна смес. Това е тестото. Доста лепкаво е. Поръсва се с малко брашно, покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло около час или докато удвои обема си. Тавата, в която ще се пече, се покрива с хартия за печене, която се посипва с брашно. Фурната се загрява на 220*
Когато тестото е втасало, се мести или по-скоро изсипва върху набрашнен плот и се разделя на две части. Оформят се два хляба, които много внимателно се прехвърлят в подготвената тава. Пекат се 15-20 минути на 220°, след което фурната се намалява на 160° и се пекат още 10-15 минути, докато усетите, че са добре изпечени.

27 коментара:

  1. Наистина изглежда фантастичен и неустоим :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Илианка, перфектен е. Ще го направя задължително!

    ОтговорИзтриване
  3. Съвършен, друго не мога да кажа в момента! Хлябът мечта, със сигурност ще опитам да го направя! Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда страхотно и много лесно! И аз непременно ще го пробвам!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви, момичета!
    Пробвайте, заслужава си.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Невероятно лесен за приготвяне и прекрасен резултат. Благодаря за споделената рецепта. :)

    adoration_

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесен е хлябът,Илианче,благодаря за рецептата!
    Хубав празник днес!

    ОтговорИзтриване
  8. Като любител на домашния хляб, този със сигурност ще го пробвам . Още повече щом не трябва да се меси, за разнообразие!:)))
    Поздрави! :)
    Миро

    ОтговорИзтриване
  9. Пробвайте, пробвайте :)
    Надявам се да останете поне толкова доволни, колкото останах аз :)

    ОтговорИзтриване
  10. Здравей,
    Благодаря за рецептата! Имам въпрос - правила ли си опит с пълнозърнесто брашно? Дали ще се получи нещо?

    ОтговорИзтриване
  11. Здравей :)
    Не съм правила опит точно с този вид хляб и пълнозърнесто брашно. Но, ако решиш да пробваш, задължително го смеси с бяло. Мисля, че ще се получи. Успех!

    ОтговорИзтриване
  12. Този хляб изглежда точно като тези хлябове, които много харесвам. И аз правя един хляб без месене, но при него има изчакване. Непременно ще изпробвам тази рецепта. Може да стане бързият ми хляб без месене :). Поздрави и благодаря за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване
  13. Илиянка, от кога си търся рецепта точно такъш хляб. Благодаря много! Непременно ще го пробвам.

    ОтговорИзтриване
  14. И аз ви благодаря, момичета!
    Чакам отзиви :)

    ОтговорИзтриване
  15. Много хубав хляб, с вкус на детството ми! Благодаря за рецептата!! Чудя се дали ще стане и с домашна закваска.. Вероятно ще му трябва повече време, но ще се ориентирам по обема.. дано се получи, че избягвам маята, но отдавна ми се моташе едно пакетче био и смятам, че я оползотворих чудесно! ;)

    ОтговорИзтриване
  16. Здравей, Сиси! Радвам се, че си се отбила при мен :)
    Не съм пробвала със закваска. Нещо все не ми достига, да направя такъв хляб :))
    А хлябът наистина е с вкуса на детството.

    ОтговорИзтриване
  17. Невероятно вкусен хляб!
    И толкова лесно и бързо се приготвя!
    Тази сутрин го направих и съм очарована!
    Благодарности безбройни на авторката;)))

    ОтговорИзтриване
  18. 500 г брашно
    370 мл хладка вода
    1 с.л. мед
    7 г суха мая
    1 с.л. сол
    --------------------------

    браво за хубавата рецепта, прегледах ти и другите рецепти,имам забележка:в тая и в някои други солта е множко, солта би трябвало да варира около 1% и 1,5% от общото количество на брашното(и маята също).... а 1сл сол е близо 18г... солта е стопер и регулира/контролира втасването на тестото... също така знаете че не е здравословно...

    поздрави!

    ердинч

    ОтговорИзтриване
  19. da imate rezepta za LESEN KOZUNAK?Blagodaria za tazi she ia probvam dovechera

    ОтговорИзтриване
  20. Здравейте, имам рецепта за едно мързеливо тесто за козунаци и кифлички.
    Е, не е съвсем без месене като тази рецепта, но се прави сравнително по-лесно от другите козунаци. :)
    Можете да я намерите тук http://ilrai.blogspot.com/2008/09/blog-post_19.html

    ОтговорИзтриване
  21. Мнооого вкусен!!! Първата доза буквално за секунди изчезна :)

    ОтговорИзтриване
  22. И у нас така изчезва :)
    Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  23. Благодаря за рецептата! Много вкусен хляб стана! :) Желая Ви хубава и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  24. и аз благодаря ,,стана супер

    ОтговорИзтриване
  25. Много добре се получи, благодаря за рецептата 🙂

    ОтговорИзтриване
  26. Вече правя хляба няколко пъти и винаги се получава много добре хрупкава коричка и мек отвътре. Преди се страхувах да направя каквото и да било от тесто много се радвам, че пробвах точно твойта рецепта. Благодаря 🙂

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...