Обичам хляб. Както да го правя, така и да хапвам. Нищо, че се лепи на талията :) Опитвала съм различни рецепти, но тази е най-сполучливата от всички досега. Получи се много хрупкав хляб, с прекрасна коричка и мека, жилава вътрешност. Хляб мечта. Поне за мен. Днес съм много горда, че успях да се справя с това предизвикателство. Всъщност се оказа изключително лесно. Хлябът не се меси. Просто продуктите се разбъркват с вилица. Това е.
Продукти:
500 г брашно
370 мл хладка вода
1 с.л. мед
7 г суха мая
1 с.л. сол
Медът се разтваря в хладката вода. Брашното се пресява в купа и към него се прибавя маята. Разбърква се. Прави се кладенче, където се изсипва водата. Започва леко да се разбърква с вилица и се прибавя и солта. Бърка се, докато се получи хомогенна смес. Това е тестото. Доста лепкаво е. Поръсва се с малко брашно, покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло около час или докато удвои обема си. Тавата, в която ще се пече, се покрива с хартия за печене, която се посипва с брашно. Фурната се загрява на 220*
Когато тестото е втасало, се мести или по-скоро изсипва върху набрашнен плот и се разделя на две части. Оформят се два хляба, които много внимателно се прехвърлят в подготвената тава. Пекат се 15-20 минути на 220°, след което фурната се намалява на 160° и се пекат още 10-15 минути, докато усетите, че са добре изпечени.
Наистина изглежда фантастичен и неустоим :)))
ОтговорИзтриванеИлианка, перфектен е. Ще го направя задължително!
ОтговорИзтриванеСъвършен, друго не мога да кажа в момента! Хлябът мечта, със сигурност ще опитам да го направя! Поздрави! :)
ОтговорИзтриванеИзглежда страхотно и много лесно! И аз непременно ще го пробвам!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, момичета!
ОтговорИзтриванеПробвайте, заслужава си.
Хубава вечер!
Невероятно лесен за приготвяне и прекрасен резултат. Благодаря за споделената рецепта. :)
ОтговорИзтриванеadoration_
Чудесен е хлябът,Илианче,благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеХубав празник днес!
Като любител на домашния хляб, този със сигурност ще го пробвам . Още повече щом не трябва да се меси, за разнообразие!:)))
ОтговорИзтриванеПоздрави! :)
Миро
Пробвайте, пробвайте :)
ОтговорИзтриванеНадявам се да останете поне толкова доволни, колкото останах аз :)
Здравей,
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата! Имам въпрос - правила ли си опит с пълнозърнесто брашно? Дали ще се получи нещо?
Здравей :)
ОтговорИзтриванеНе съм правила опит точно с този вид хляб и пълнозърнесто брашно. Но, ако решиш да пробваш, задължително го смеси с бяло. Мисля, че ще се получи. Успех!
Този хляб изглежда точно като тези хлябове, които много харесвам. И аз правя един хляб без месене, но при него има изчакване. Непременно ще изпробвам тази рецепта. Може да стане бързият ми хляб без месене :). Поздрави и благодаря за споделената рецепта!
ОтговорИзтриванеИлиянка, от кога си търся рецепта точно такъш хляб. Благодаря много! Непременно ще го пробвам.
ОтговорИзтриванеИ аз ви благодаря, момичета!
ОтговорИзтриванеЧакам отзиви :)
Много хубав хляб, с вкус на детството ми! Благодаря за рецептата!! Чудя се дали ще стане и с домашна закваска.. Вероятно ще му трябва повече време, но ще се ориентирам по обема.. дано се получи, че избягвам маята, но отдавна ми се моташе едно пакетче био и смятам, че я оползотворих чудесно! ;)
ОтговорИзтриванеЗдравей, Сиси! Радвам се, че си се отбила при мен :)
ОтговорИзтриванеНе съм пробвала със закваска. Нещо все не ми достига, да направя такъв хляб :))
А хлябът наистина е с вкуса на детството.
Невероятно вкусен хляб!
ОтговорИзтриванеИ толкова лесно и бързо се приготвя!
Тази сутрин го направих и съм очарована!
Благодарности безбройни на авторката;)))
500 г брашно
ОтговорИзтриване370 мл хладка вода
1 с.л. мед
7 г суха мая
1 с.л. сол
--------------------------
браво за хубавата рецепта, прегледах ти и другите рецепти,имам забележка:в тая и в някои други солта е множко, солта би трябвало да варира около 1% и 1,5% от общото количество на брашното(и маята също).... а 1сл сол е близо 18г... солта е стопер и регулира/контролира втасването на тестото... също така знаете че не е здравословно...
поздрави!
ердинч
da imate rezepta za LESEN KOZUNAK?Blagodaria za tazi she ia probvam dovechera
ОтговорИзтриванеЗдравейте, имам рецепта за едно мързеливо тесто за козунаци и кифлички.
ОтговорИзтриванеЕ, не е съвсем без месене като тази рецепта, но се прави сравнително по-лесно от другите козунаци. :)
Можете да я намерите тук http://ilrai.blogspot.com/2008/09/blog-post_19.html
Мнооого вкусен!!! Първата доза буквално за секунди изчезна :)
ОтговорИзтриванеИ у нас така изчезва :)
ОтговорИзтриванеДа ви е сладко!
Благодаря за рецептата! Много вкусен хляб стана! :) Желая Ви хубава и спокойна вечер!
ОтговорИзтриванеи аз благодаря ,,стана супер
ОтговорИзтриванеМного добре се получи, благодаря за рецептата 🙂
ОтговорИзтриванеРадвам се, че опитахте :)
ИзтриванеВече правя хляба няколко пъти и винаги се получава много добре хрупкава коричка и мек отвътре. Преди се страхувах да направя каквото и да било от тесто много се радвам, че пробвах точно твойта рецепта. Благодаря 🙂
ОтговорИзтриване