неделя, 10 октомври 2010 г.

Типов селски хляб


Може би вече знаете, че си падам по тестени. И то много. Обичам както да ги правя, така и да хапвам. Няма да забравя как като бях малка ме пращаха за хляб. Толкова обичах аромата му... особено, когато бях на село и ходех на фурната. Взимах колелото и неизменната мрежа :) и заминавах. Познайте в какъв вид често носех хляба. Без кора, естествено. Толкова я обичах. Една такава хрупкава. А фурнаджията винаги имаше най-вкусната шарена сол за нас, децата. Преди време попаднах на тази рецепта на Дианка. За селски хляб. Точно такъв с хубава коричка. Няма да ви казвам как ухаеше в кухнята ми днес. Точно като във фурната на село. Прекрасно.

Мила Дианка, благодаря сърдечно за споделената рецепта. Не съм си и помисляла, че може да направя такъв хляб вкъщи. Прегръщам те!


Продукти:


3½ чаши /от 200 мл./ типово брашно
1½ чаши вода
1 ч.л. захар
3 к.ч. лъжици сол
7 гр. суха мая /за 0,5 кг. брашно/ или 20 гр. свежа

Смесват се брашното, сол, захар и мая в купа. Разбъркват се около минута /добре е да се използва миксер/ или докато добре са смесени.
Ако се използва свежа мая - се надробява, поръсва се със захарта, 1/2 ч.чаша брашно и 1/2 ч.чаша хладка вода. Оставя се да "шушне", за 15 мин., след което се изсипва брашното и следващата технологията е една една и съща за двата вида мая.
Постепенно се добавя вода, която е загрята до 50C и продължава разбъркването. Тестото ще бъде лепкаво и се омесва, докато започне да се отделя от стените на купата. Покрива се купа с пластмасов капак. Оставя се тестото да почива от 2 до 8 часа /става по-вкусен - за предпочитане 12 до 18/, при стайна температура. Смята се за готово, когато повърхността му е осеяно с мехурчета.
Повърхността на плот се поръсва с брашно, поставя се тестото и поръсва и върху него. Съвсем леко се омесва и оставя още 15 мин. да отпусне, покрито с фреш фолио. Отново, в обилно количество брашно, но без да се доомесва /тестото трябва да е много меко!/ - се оформя топка. В съд за печене се ръси обилно брашно и поставя оформената топка с прегъванията отдолу. Поръсва се и отгоре с брашно, покрива с кърпа/фолио и оставя около 2 часа да втасва.
Когато е готово, тестото е удвоило обема си и е еластично при допир.
Половин час, преди печене се загрява фурната на 230С и в нея поставя съд с вряла вода под решетката за печене. Хлябът се пече около 40 мин. Последните 10 мин. може да се извади от съда и да се запече още за по-хрупкава коричка. Изпеченият хляб, освен суха клечка при пробиване има и ясен, кух звук при почукване.

4 коментара:

  1. Казах ли ти, че ще стане ?:)
    Ухае прекрасно!
    Поздралвния !

    ОтговорИзтриване
  2. Merhabalar, Umutluhayatlar berna hanımın "fırında çupra" tarifini bugün bloglardan seçmelerde yayınladım.
    http://gencalsabahattin.blogspot.com/
    Her pazartesi yapılan yayınlarda sizinde yayınlanmasını istediğiniz yemek tariflerinizi beklerim.

    Saygılarımla.

    ОтговорИзтриване
  3. Ах, и това ще трябва да се пробва, май вече списък ще правя!

    ОтговорИзтриване
  4. Илианка,
    сърдечно благодаря за доверието!
    Твоят хляб изглежда страхотно,
    а и друг път съм казвала, че за теб в кулинарията няма невъзможни неща!
    Прегръщам те и аз, Диана

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...