сряда, 26 октомври 2016 г.

Торта Фереро Роше




Тази торта Фереро Роше избрах да направя за подарък за хубав празник на моите родители.
Препоръча ми я Дарина и аз й се доверих. И разбира се, не сбърках. Тортата Фереро Роше има богат шоколадов вкус и е едно истинско съкровище за подарък.
Прави се доста лесно. Обичам такива торти. Видът й впечатлява, а шоколадово-лешниковият вкус напълно завършва прекрасната картина. 



Не изпълних точно рецептата, която Дарето ми препоръча, защото малката ми форма за торта е 26 см, а и трябваше да е за повече хора. Затова направих нещо като доза и половина.

Продукти:

За блата:

7 яйца размер L
150 г кафява захар
300 г сурови лешници
4 1/2 с.л. какао на Д-р Йоткер
3 с.л. брашно
3 с.л. натурално нишесте на Д-р Йоткер
1 1/2 ч.л. бакпулвер

За крема:

300 г меко краве масло
300 г тъмен шоколад 50% какао
300 г Нутела
180 г  вафли с лешников пълнеж

За ганашаа:

100 г тъмен шоколад 50% какао
50 г млечен шоколад
25 г краве масло
60 мл сметана 30%

бонбони Фереро Роше за украса между 12 и 16


Яйцата се разбиват със захарта с миксер в продължение на 8 минути.
Всички сухи съставки се смесват в купа и се разбъркват много добре. Прибавят се постепенно към яйцата и всичко се бърка с шпатула до хомогенна смес. Форма за торта с диаметър 26 см. се покрива с хартия за печене и леко се намазва с олио. Сместа се изсипва в нея. Пече се в загрята на 180 градуса фурна около 25-30 минути до готовност. Проверява се с дървена клечка или шиш дали е изпечен добре.
След това се изважда и се оставя да изстива върху решетка. Разрязва се на две части и се оставя да престои една нощ.

Кремът се приготвя като шоколадът се разтопява на водна баня, оставя се да се охлади и към него се прибавят мекото масло и Нутелата. Разбива се с миксер. Добавят се  и натрошените вафли.

Върху първия блат се нанася половината от крема, поставя се втория блат и тортата се измазва отгоре и отстрани с останалия крем.
Приготвя се глазурата като всички продукти се смесват в купа и се топят на водна баня.
Тортата се залива с ганаша и той се оставя да се разтече отстрани.
Украсява се с бонбоните и се прибира на хладно да се охлади. При мен 12 часа.
Преди разрязване е добре да се извади от хладилника час-два по-рано, за да се отпусне кремът, който доста се втвърдява в хладилника.

10 коментара:

  1. Една от най-вкусните торти :)
    Твоята е прекрасна!
    Да са живи и здрави родителите ти и още дълги години обич, разбирателство и семейно щастие :)

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна торта, Илианка,
    чудесен избор за чудесен празник и чудесно изпълнение!
    Поздравления за твоите родители и прекрасната им талантлива дъщеря!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно се е получила! Разкошна торта е. Явно сме на една вълна, тъй като преди няколко дена и аз правих за рождения ден на дъщеря ми. Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Какво хубаво съвпадение, Радост :)
      Да ти е жива и здрава!

      Изтриване
  4. Може ли да ми дадете пропорциите за по-малка торта?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      може да погледнете тортата на Дарина, която е в този линк http://vkusenden.blogspot.bg/2014/11/blog-post_25.html
      Извинявам се за закъснелия отговор.

      Изтриване
  5. Като за шоко маниаци, като за мен:)
    Да са ти живи и здрави родителите, Илианка!

    ОтговорИзтриване