събота, 8 октомври 2016 г.

Пиле с гъби в тиган


За да приготвите рецептата за пиле в тиган, ви е нужен тиган, който може да се слага във фурната. Моят в този случай е чугунен, но има и други тигани, които са пригодени както за котлон, така и за печене във фурната. Така приготвената рецепта се готви в един съд, получава се много вкусна, пилето има апетитна кожичка, а се готви и с гъби, и в добавка се получава хубав сос.
Хубаво е да е придружена от хрупкав вкусен домашен хляб, за да се насладите пълноценно на соса :)


Продукти:

100 г  пушен бекон
около килограм (или колкото събира тигана) пилешко месо на парчета
1 малка глава лук
200 г гъби
4-5 скилидки чесън
1/2 ч.ч. бяло вино
1 ч.ч. пилешки бульон
1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. розмарин
1 ч.л. риган
1/2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. мащерка
1/2 ч.л. босилек
черен пипер
сол

Месото се измива и подсушава. В чиния се смесват брашното и подправките, плюс солта. Месото се овалва в така приготвеното брашно. Беконът и лукът се нарязват. Чесънът се почиства от люспите. Гъбите се режат на филийки. 

Тиганът се загрява и в него се слага бекона. Пържи се в собствената си мазнина докато стане хрупкав. Изважда се от тигана. В мазнината от бекона (ако не е достатъчна, добавете още около 2 с.л. олио или зехтин) се слагат пилешките парчета с кожата надолу. Пържат се по 4-5 минути от всяка страна и се изваждат от тигана. В мазнината се изсипва нарязания лук и се готви докато стане златист. Добавят се гъбите, разбърква се и се готви още около 5 минути. Прибавя се виното и бульона. Слагат се почистените скилидки чесън. Разбърква се хубаво, докато всичко залепнало по дъното на тигана от месото падне. Готви се докато течността се редуцира на половина.  В тигана се връщат пилето и бекона и ястието се измества в загрята на 180 градуса фурна. Пече се около 40 минути, като на всеки 10 минути се изважда и месото се полива с бульона. Изважда се от фурната, когато кожата на пилето е станала хрупкава, а месото е идеално сготвено. 
Накрая се поръсва с пресен магданоз.
Сервира се в компанията на пухкаво картофено пюре или ориз. 




2 коментара:

  1. Или,
    имам и аз чугунен тиган и често правя ястия в него.Удобен е и за запичане във фурната и така се използва един съд за приготовлението на ястието.Чудесно се е получило, ароматно и много вкусно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...