петък, 14 октомври 2016 г.

Патладжани на тиган по китайски




Не знам дали тези  патладжани наистина са по китайски или не е, но знам, че приготвени по тази рецепта са много вкусни. Приготвих ги пържени, но както знаете, когато се пържат, патладжаните поемат много мазнина и затова следващия път ще пробвам да ги изпека на фурна, след което да ги мина за бързо през тигана с останалите продукти. Това обаче в никой случай не означава, че не са прекрасни и така. Напротив, уникални са и съм сигурна, че ще остане трайно тази рецепта у дома.

Продукти:

около 1,2 кг патладжани
4-5 скилидки чесън (от малките глави чесън, ако ползвате от големите, може по желание да намалите)
2 с.л. настърган джинджифил
1 малка люта чушка
1 малка червена чушка
1 малка зелена чушка
1 връзка зелен лук
4 с.л. соев сос
4 с.л. балсамов оцет
1 1/2 с.л. захар
сол

растителна мазнина за пържене



Патладжаните се нарязват на пръчици с дължина 5-6 см. Поставят се в голяма купа или тенджера, посоляват се и се покриват с вода. Оставят се 2-3 часа да си пуснат горчилката.
Измиват се и се подсушават на чиста кърпа или с кухненска ролка.
Лукът, чушките и чесънът се нарязват на много ситно. Джинджифилът се настъргва.

В голям тиган се загрява мазнината. Патладжаните поемат много и затова ще е нужно да добавяте още докато изпържите всички.  Поставят се парчетата патладжан и се пържат до златисто от всички страни. Така се постъпва с цялото количество патладжан.
След това, ако е останала мазнина от пърженето на патладжана, използвайте нея. Ако не, налейте 1-2 с.л. в тигана да се загрее. В нея се изсипват лук, чесън, чушки и джинджифил. Посоляват се леко и се пържат за кратко - колкото да си пуснат ароматите. Изсипват се соевият сос и балсамовият оцет, добавя се захарта. Разбърква се и към тази смес се добавят всички изпържени патладжани. Внимателно се бъркат докато хубаво се овкусят.
Накрая по желание могат да се поръсят с наситнен магданоз.

*Имайте предвид, че това количество патладжани е доста и, ако правите за двама-трима човека, може да намалите количеството на продуктите.

Адаптирано от тук.

10 коментара:

  1. Обожавам патладжан, а това предложение изглежда страхотно -
    благодаря, Илианка, поздрави за теб и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря, прекрасна Дианка!
      Хубави есенни дни!

      Изтриване
  2. Обичам патладжан и непременно ще направя рецептата. Цвета

    ОтговорИзтриване
  3. Уха, това ще се пробва! Или, рецептите са винаги супер апетитни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Непременно ще ги опитам, Илианка! Изглеждат чудесно! поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Сега си хапнах патладжан, но и от тези няма да откажа, много апетитни!

    ОтговорИзтриване
  6. Илианче, веднага ги пробвах! Снимам и ми мирише на вкусно та се не трае. Взимам клечките да ям с клечки нали са китайски тези патладжани и на втората хапка ги хвърлих, защото много бавно действам с тях :))) Уникални патладжанчета!

    ОтговорИзтриване
  7. Оставете сместа за 3-4 минути да се охлади след като я свалите от котлона и тогава сложете скълцаният чесън....никога не пържа чесън...за мен лично няма нещо по-гадно от пържения чесън...с моето мнение не искам да обидя никой,просто отбелязвам мое виждане

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...