сряда, 16 юни 2010 г.

Хрупкава баница




Спомняте ли си Мекиците на комшийката? И колко са сполучливи? Днес ви представям още една рецепта на комшийката, но този път за баница. Преди време, когато опитах нейната баница, си казах, че задължително трябва да пробвам да я направя. Е, ето че дойде моментът. Аз харесвам такива препеченки и хрупкави баници, надявам се, макар и не много традиционна, рецептата да се понрави и на вас!

Продукти:

За тестото:

300 мл хладка вода
1 ч.л. сол
2 с.л. олио
около 700 г брашно, включително и за разточването


За плънката

400 г сирене
4 яйца
олио (на мен ми отиде около 1 ч.ч. общо)

От изброените продукти се меси тесто. Не трябва да лепне и да остава много меко. Брашното се добавя постепенно, докато се получи средно твърдо тесто. Разделя се на шест части, които се оформят на топчета. Посипват се с брашно. Сиренето се намачква и се смесва с разбитите яйца. Върху повърхността, върху която ще точите, посипете брашно. Питката се поставя отгоре и се разточва с още брашно, като се внимава да не залепва. Точи се тънка правоъгълна кора. Ако не стане точно правоъгълна, краищата могат да се изрежат. Кората се маже цялата с олио с помощта на четка. Отгоре се разпределя от плънката. Завива се по-тясната страна и рулото се поставя в правоъгълна тава, застлана с хартия за печене. По същия начин се правят и другите кори. Слагат се в тавата, като се оставя малко разстояние между тях. Не трябва да се слепват. Пекат се в предварително загрята фурна на 180* Когато съвсем леко се запекат, се изваждат от фурната и се намазват с олио. Връщат се обратно и се изваждат отново, когато са започнали да порозовяват. Намазват се отново с малко олио - с четка и се връщат да се доизпекат. Изваждат се върху хартия и се завиват с кърпа, да престоят около 15 минути преди консумация.

6 коментара:

  1. Ох, че вкусно, сега да имаше и кой да ми го поднесе, достатъчно бързо, че глад ме гони страшен /грозен, лепкав и ужасен/ :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Илианка,
    Толкова е хрупкава, че се накапах :))
    Прекрасно е,
    не съм много по точенето,
    но вкусното си иска жертви :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Еййй много обичам такива хрупкави баници, страхотно изглежда, Илианка!

    ОтговорИзтриване
  4. Вкусно, но нямам време за точене.Благодаря за рецептата, може би, когато имам време...:)Лека вечер:))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...