Тези бухтички се въртят от много време в нета, но аз така и не ги направих, когато ги видях за първи път. Днес трябваше да избирам какво да направя - между бухти и мекици и се сетих за този лесен вариант, че след толкова месене по празниците, не ми се занимаваше отново. Да, лесни са, бързи са и най-важното - вкусни са. И... наистина се въртят сами, докато се пържат. Нали знаете, докато не видите нещо с очите си, все ви се струва, че при вас може и да не се получи. Е, имаше и няколко, които бяха по-мързеливи и ги подпрях малко, но повечето се въртяха непрекъснато, докато бяха в тигана. Имаше и други, на които исках да помогна, като ги обърна аз, те пък си имаха собствено мнение и се връщаха обратно, докато решат сами да се търкулнат. Както и да е. Накрая всички се изядоха.
Нямам конкретен източник на рецептата, защото комбинирах няколко за нашите нужди :)
А ако решите да приготвите тази рецепта, имайте предвид, че количеството на бухтичките е доста сериозно, така че можете да редуцирате продуктите, ако ви е необходима по-малка доза.
Продукти:
3 яйца
1 кофичка кисело мляко
4 с.л. олио
2 с.л. захар
10г бакпулвер Д-р Йоткер
1 ванилена захар Д-р Йоткер
1 с.л. ракия (за да не поемат много мазнина)
3 ч.ч. брашно
1 щипка сол
Ако искате, можете да добавите натрошено сирене към тестото.
Яйцата се разбиват с тел. Прибавят се млякото, олиото и ракията и всичко се разбърква добре. Брашното се изсипва постепенно ( заедно с бакпулвера и ванилията), като непрекъснато се бърка. Получава се много гъста каша, която е тежка за бъркане с тел. Трябва да се бърка, докато се получи гладко тесто. Сместа се оставя да почине десетина минути.
За да се обръщат сами бухтичките, е важно да се пържат в много мазнина. Налейте в по-малко тиганче или касерола около 2 пръста олио и загрейте. Температурата на котлона не трябва да е максималната, а на 3/4 от мощността. Когато олиото е загрято, се взима тесто с чаена лъжичка и с помощта на друга лъжичка се спуска в мазнината. Пържат се до готовност. Изваждат се върху хартия да се отцедят от излишната мазнина.
Можете да ги сервирате сладки или солени. Както ви харесва. Аз ги сервирах с пудра захар и течен шоколад и други със сирене и мед.
Нямам конкретен източник на рецептата, защото комбинирах няколко за нашите нужди :)
А ако решите да приготвите тази рецепта, имайте предвид, че количеството на бухтичките е доста сериозно, така че можете да редуцирате продуктите, ако ви е необходима по-малка доза.
Продукти:
3 яйца
1 кофичка кисело мляко
4 с.л. олио
2 с.л. захар
10г бакпулвер Д-р Йоткер
1 ванилена захар Д-р Йоткер
1 с.л. ракия (за да не поемат много мазнина)
3 ч.ч. брашно
1 щипка сол
Ако искате, можете да добавите натрошено сирене към тестото.
Яйцата се разбиват с тел. Прибавят се млякото, олиото и ракията и всичко се разбърква добре. Брашното се изсипва постепенно ( заедно с бакпулвера и ванилията), като непрекъснато се бърка. Получава се много гъста каша, която е тежка за бъркане с тел. Трябва да се бърка, докато се получи гладко тесто. Сместа се оставя да почине десетина минути.
За да се обръщат сами бухтичките, е важно да се пържат в много мазнина. Налейте в по-малко тиганче или касерола около 2 пръста олио и загрейте. Температурата на котлона не трябва да е максималната, а на 3/4 от мощността. Когато олиото е загрято, се взима тесто с чаена лъжичка и с помощта на друга лъжичка се спуска в мазнината. Пържат се до готовност. Изваждат се върху хартия да се отцедят от излишната мазнина.
Можете да ги сервирате сладки или солени. Както ви харесва. Аз ги сервирах с пудра захар и течен шоколад и други със сирене и мед.
Христос Воскресе, Иле!
ОтговорИзтриванемнооого стара рецепта :) Бабите ми често ни ги правеха, а сега ние ги правим на нашите деца :)
ОтговорИзтриванеНай-ги обичам тези :)
ОтговорИзтриванеИ наистина се обръщат, когато те решат!
Усмихната седмица, Ил!
Накъдето и да се обърна, все на твоите вкусотии попадам. Отбелязах си да направя баницата с мая... и сега тези бухтички...:) голямо изкушение :)
ОтговорИзтриванеИлианка, ама как си ги докарала, като златнички са!! Грабвам си не една и не две, а поне трички (аз ги предпочитам със сладичко :))! Светла седмица, миличка и много здраве на теб и близките ти!! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеМного ги обичаме в къщи! Или, твоите са много вкуснички! Здраве, щастие и благоденствие да има в домът ви и прекрасна седмица, мила!
ОтговорИзтриванеХаресаха ви, нали? И на нас. Приличат на понички, но се правят много по-лесно.
ОтговорИзтриванеБъдете живи и здрави!
Страхотни бухтички!
ОтговорИзтриванеТези бухтички мама ги беше правила преди и много ми бяха харесали! Изглеждат чудесно, благодаря, че ми напомни за тази рецепта, Илианка!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Малка /150 бр./ или голяма /500 гр./ кофичка кисеко мляко?
ОтговорИзтриванеКиселото мляко е в голяма кофичка - в повечето случаи е 400 г и много рядко 500.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, ще се радвам да ги пробвате и да се забавлявате с тях колкото и аз :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря,ще ги пробвам в събота ! Хубав ден! поздрави Ава
ОтговорИзтриванестрахотни са отдавна не ги бях яла ............ ние ги наричаме питулици
ОтговорИзтриванеI love them. I am little bit late, but Hristos Voskrese!!!!
ОтговорИзтриванеVoistina Voskrese, Zori!
ОтговорИзтриванеZdravei,Iliqnka!
ОтговорИзтриванеIskam da popitam naistina li sami se obracht buxti4kite?Az sega gi pravq ama mi se struva che ako ne gi obarna...
Здравей, наистина сами се обръщат. наля ли достатъчно олио в тигана? Трябва да плуват, дори и надути. Не се обръщат на секундата, а когато леко се зачервят. И да не би да ги правиш много големи? Пробвай и с по-мънички.
ОтговорИзтриванеНадявам се да се получат и при теб!
Поздрави!
Поздравления за хубавата рецепта! Моите бухтички станаха идеални и най-важното е, че не са мазни, въпреки, че се пържат в маслена баня. За мен е голямо удоволствие да посещавам твоя блог! Хубав ден и много усмивки!
ОтговорИзтриванеПравя тези бухтички от много години, но ето че сега научих нещо много полезно. Ракията, която ще ги запази от многото мазнина. Благодаря за идеята! Сиренето вътре ги прави по-вкусни, а лъжичката, с която ги слагаме в мазнината, трябва да се намокри. Тогава по-лесно се "плъзгат" и няма нужда от втора лъжичка:)) И да, още нещо: мазнината трябва да бъде повечко, защото наистина няма да се обърнат сами. Пак да кажа:Благодаря за допълненията към рецептата. Ето че винаги човек може да научи нещо ново, дори да е минал 50-те:)) Спорна седмица!
ОтговорИзтриванеИлианче, аз как пропуснах тези златни бухти?..
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата и ракийка си имам за да им сложа.. :)))...
Ех, ракийката е важно нещо :)
ОтговорИзтриванеДобре е, че ви се намира :)
ama tolkova mnogo za tsial legion. Inache za yjasno vkusni
ОтговорИзтриванеАз пък вместо кисело мляко поставям вода защото иначе стават много мазни.И пак са си добри.
ОтговорИзтриванестрахотни бухтички се получиха
ОтговорИзтриванеКолко грама е чашата брашно?
ОтговорИзтриванеЧашата, която аз използвам е 150 г брашно.
ОтговорИзтриванеКолко грама е една кофичка кисело мляко?
ОтговорИзтриванеЗдравейте Виолета,
ОтговорИзтриванекофичката мляко е 400 г.
Поздрави,
Илиана
Уникални!!!Направих ги точно по рецептата и се получиха огромно количество невероятни на вкус бухти.Благодаря за тази чудесна и лесна рецепта!
ОтговорИзтриванеЩастлива съм, че се харесват и на вас :) Благодаря за коментара!
ОтговорИзтриванеТоку що ги направих и станаха много мазни... Нито се обръщаха сами, както е написано
ОтговорИзтриванеСъжалявам, Мария.
ОтговорИзтриванеВ достатъчно олио ли ги изпържихте? Не ми се е случвало да имам провал :(
Рецептата я научих от тук и вече е любимата на семейството ни. Получават се страхотни бухтички.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата. Къде се слагат 2с л захар?
ОтговорИзтриванеЗахарта се слага в тестото. Пропуснала съм я. Благодаря за въпроса!
ИзтриванеЗдравейте, с какъв друг алкохол бих могла да заменя ракията, за да не мирише сместта? Бухтичките имаха дъх на ракия, а бях сложила точно колкото е упоменато в рецептата Ви..?
ОтговорИзтриванеМожете да пропуснете алкохола. На мен никога не са ми миришели на ракия, количеството е твърде малко на фона на всички останали продукти. Не съм опитвала с друг алкохол, така че не мога да дам съвет. Просто пропуснете следващия път.
Изтриване