понеделник, 21 април 2014 г.

Бухтички, които се обръщат сами

Тези бухтички се въртят от много време в нета, но аз така и не ги направих, когато ги видях за първи път. Днес трябваше да избирам какво да направя - между бухти и мекици и се сетих за този лесен вариант, че след толкова месене по празниците, не ми се занимаваше отново. Да, лесни са, бързи са и най-важното - вкусни са. И... наистина се въртят сами, докато се пържат. Нали знаете, докато не видите нещо с очите си, все ви се струва, че при вас може и да не се получи. Е, имаше и няколко, които бяха по-мързеливи и ги подпрях малко, но повечето се въртяха непрекъснато, докато бяха в тигана. Имаше и други, на които исках да помогна, като ги обърна аз, те пък си имаха собствено мнение и се връщаха обратно, докато решат сами да се търкулнат. Както и да е. Накрая всички се изядоха.

Нямам конкретен източник на рецептата, защото комбинирах няколко за нашите нужди :)

А ако решите да приготвите тази рецепта, имайте предвид, че количеството на бухтичките е доста сериозно,  така че можете да редуцирате продуктите, ако ви е необходима по-малка доза.



Продукти:

3 яйца
1 кофичка кисело мляко
4 с.л. олио
2 с.л. захар
10г бакпулвер Д-р Йоткер
1 ванилена захар Д-р Йоткер
1 с.л. ракия (за да не поемат много мазнина)
3 ч.ч. брашно
1 щипка сол

Ако искате, можете да добавите натрошено сирене към тестото.

Яйцата се разбиват с тел. Прибавят се млякото, олиото и ракията и всичко се разбърква добре. Брашното се изсипва постепенно ( заедно с бакпулвера и ванилията), като непрекъснато се бърка. Получава се много гъста каша, която е тежка за бъркане с тел. Трябва да се бърка, докато се получи гладко тесто. Сместа се оставя да почине десетина минути.
За да се обръщат сами бухтичките, е важно да се пържат в много мазнина. Налейте в по-малко тиганче или касерола около 2 пръста олио и загрейте. Температурата на котлона не трябва да е максималната, а на 3/4 от мощността. Когато олиото е загрято, се взима тесто с чаена лъжичка  и с помощта на друга лъжичка се спуска в мазнината. Пържат се до готовност. Изваждат се върху хартия да се отцедят от излишната мазнина.

Можете да ги сервирате сладки или солени. Както ви харесва. Аз ги сервирах с пудра захар и течен шоколад и други със сирене и мед.

38 коментара:

  1. мнооого стара рецепта :) Бабите ми често ни ги правеха, а сега ние ги правим на нашите деца :)

    ОтговорИзтриване
  2. Най-ги обичам тези :)
    И наистина се обръщат, когато те решат!
    Усмихната седмица, Ил!

    ОтговорИзтриване
  3. Накъдето и да се обърна, все на твоите вкусотии попадам. Отбелязах си да направя баницата с мая... и сега тези бухтички...:) голямо изкушение :)

    ОтговорИзтриване
  4. Илианка, ама как си ги докарала, като златнички са!! Грабвам си не една и не две, а поне трички (аз ги предпочитам със сладичко :))! Светла седмица, миличка и много здраве на теб и близките ти!! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  5. Много ги обичаме в къщи! Или, твоите са много вкуснички! Здраве, щастие и благоденствие да има в домът ви и прекрасна седмица, мила!

    ОтговорИзтриване
  6. Харесаха ви, нали? И на нас. Приличат на понички, но се правят много по-лесно.
    Бъдете живи и здрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Тези бухтички мама ги беше правила преди и много ми бяха харесали! Изглеждат чудесно, благодаря, че ми напомни за тази рецепта, Илианка!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Малка /150 бр./ или голяма /500 гр./ кофичка кисеко мляко?

    ОтговорИзтриване
  9. Киселото мляко е в голяма кофичка - в повечето случаи е 400 г и много рядко 500.

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ви, ще се радвам да ги пробвате и да се забавлявате с тях колкото и аз :)

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря,ще ги пробвам в събота ! Хубав ден! поздрави Ава

    ОтговорИзтриване
  12. страхотни са отдавна не ги бях яла ............ ние ги наричаме питулици

    ОтговорИзтриване
  13. I love them. I am little bit late, but Hristos Voskrese!!!!

    ОтговорИзтриване
  14. Zdravei,Iliqnka!
    Iskam da popitam naistina li sami se obracht buxti4kite?Az sega gi pravq ama mi se struva che ako ne gi obarna...

    ОтговорИзтриване
  15. Здравей, наистина сами се обръщат. наля ли достатъчно олио в тигана? Трябва да плуват, дори и надути. Не се обръщат на секундата, а когато леко се зачервят. И да не би да ги правиш много големи? Пробвай и с по-мънички.
    Надявам се да се получат и при теб!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Поздравления за хубавата рецепта! Моите бухтички станаха идеални и най-важното е, че не са мазни, въпреки, че се пържат в маслена баня. За мен е голямо удоволствие да посещавам твоя блог! Хубав ден и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  17. Правя тези бухтички от много години, но ето че сега научих нещо много полезно. Ракията, която ще ги запази от многото мазнина. Благодаря за идеята! Сиренето вътре ги прави по-вкусни, а лъжичката, с която ги слагаме в мазнината, трябва да се намокри. Тогава по-лесно се "плъзгат" и няма нужда от втора лъжичка:)) И да, още нещо: мазнината трябва да бъде повечко, защото наистина няма да се обърнат сами. Пак да кажа:Благодаря за допълненията към рецептата. Ето че винаги човек може да научи нещо ново, дори да е минал 50-те:)) Спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  18. Илианче, аз как пропуснах тези златни бухти?..
    Благодаря за рецептата и ракийка си имам за да им сложа.. :)))...

    ОтговорИзтриване
  19. Ех, ракийката е важно нещо :)
    Добре е, че ви се намира :)

    ОтговорИзтриване
  20. ama tolkova mnogo za tsial legion. Inache za yjasno vkusni

    ОтговорИзтриване
  21. инж.Надежда Михайлова от Мездра11 януари 2015 г. в 6:45

    Аз пък вместо кисело мляко поставям вода защото иначе стават много мазни.И пак са си добри.

    ОтговорИзтриване
  22. страхотни бухтички се получиха

    ОтговорИзтриване
  23. Колко грама е чашата брашно?

    ОтговорИзтриване
  24. Чашата, която аз използвам е 150 г брашно.

    ОтговорИзтриване
  25. Колко грама е една кофичка кисело мляко?

    ОтговорИзтриване
  26. Здравейте Виолета,
    кофичката мляко е 400 г.
    Поздрави,
    Илиана

    ОтговорИзтриване
  27. Уникални!!!Направих ги точно по рецептата и се получиха огромно количество невероятни на вкус бухти.Благодаря за тази чудесна и лесна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  28. Щастлива съм, че се харесват и на вас :) Благодаря за коментара!

    ОтговорИзтриване
  29. Току що ги направих и станаха много мазни... Нито се обръщаха сами, както е написано

    ОтговорИзтриване
  30. Съжалявам, Мария.
    В достатъчно олио ли ги изпържихте? Не ми се е случвало да имам провал :(

    ОтговорИзтриване
  31. Рецептата я научих от тук и вече е любимата на семейството ни. Получават се страхотни бухтички.

    ОтговорИзтриване
  32. Благодаря за рецептата. Къде се слагат 2с л захар?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Захарта се слага в тестото. Пропуснала съм я. Благодаря за въпроса!

      Изтриване
  33. Здравейте, с какъв друг алкохол бих могла да заменя ракията, за да не мирише сместта? Бухтичките имаха дъх на ракия, а бях сложила точно колкото е упоменато в рецептата Ви..?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Можете да пропуснете алкохола. На мен никога не са ми миришели на ракия, количеството е твърде малко на фона на всички останали продукти. Не съм опитвала с друг алкохол, така че не мога да дам съвет. Просто пропуснете следващия път.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...