вторник, 15 април 2014 г.

Заешко с лук и вино

Имах един заек, който чакаше да го сготвя тези дни. Обикновено го правя печен, пълнен или на някаква яхния с гъби, картофи, грах. Този път обаче ми се искаше да направя нещо по-различно. И докато се чудех, дойде на помощ Креми. Спомних си за заешкото с лук и вино, което на времето правеше баба ми и на което така и не успях да разбера рецептата.  Никога досега не съм си помисляла да я възстановя, не знам защо. Вероятно съм чакала днес :), когато Креми ми предложи рецептата на нейната майка. Водих се по рецептата, макар и да промених малко.

Продукти:

1 заек, нарязан на парчета
5 големи глави лук
2 големи моркова
около 80 г сланина
3 глави чесън
200 мл червено вино
1/2 ч.ч. домати (нарязани, настъргани, от консерва)
10 черни маслини
1 с.л. червен пипер
3 дафинови листа
4-5 зърна бахар
десетина зърна черен пипер
чубрица

Месото се измива и подсушава. Сланината се реже на ситни кубчета. Лукът и морковите се нарязват, а чесънът се разделя на скилидки, без да се махва люспата. Месото се слага в  4-5 с.л загрято олио  (да се запечата). Изважда се в съд и се оставя на топло. В същата мазнина  се слага сланината да се стопи, докато хване коричка. Изсипват се лукът, чесънът и морковите, посолява се леко и се задушават, докато омекнат. Слага се червения пипер, разбърква се и се изсипва виното. Слагат се подправките, месото се добавя към ястието и се оставя на слаб огън да къкри. Когато виното изври на половина, се налива вода, толкова, че почти да покрие месото. Оставя се да ври на слаб огън до готовност на заешкото. Течността трябва да поизври, така че ако видите, че се изпарява, не добавяйте още. Добре е да остане малко повече от половината. Добавят се доматите и маслините и ястието се готви още десетина минути.
Можете да поръсите с магданоз преди да сервирате.

А с домашен топъл хляб, ако знаете колко е вкусно.... Мммм!!!

5 коментара:

  1. Виждаш ли го онова тестеничкото зад заека? Ей затова ти говорех преди малко. И с бутчетата ... ммм ... две торти ще ти направя, не една!

    ОтговорИзтриване
  2. Мммм, мирише на вкусотийка откъм теб! И моят Филип прави нещо подобно, импровизира си над тенджерата, но му се получава много вкусно. Трябва да го поухажвам да сготви пак заяц, че аз да си почина :)Но ако не ми се отвори парашутът, ще се върна тук за рецепта :)
    Весели празници, Ил :)

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли, имаме сделка. Започвай тортите :)
    Тики, ти можеш да си почиваш и по-често. С готвещия Филип ще ти бъде лесно :)

    ОтговорИзтриване
  4. Има-няма 120 кг. Нищо работа :D

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...