събота, 19 юни 2010 г.

Пълнени тиквички


Продукти:
5 тиквички (когато са за пълнене, избирам по-големи, защото се издълбават по-лесно)
300 г кайма
1/2 к.ч. ориз
1 голяма глава лук
1 настърган домат
1 ч.л. червен пипер
черен пипер и чубрица на вкус
сол
Ако са по-големи, тиквичките се срязват наполовина, за да могат да се дълбаят по-лесно. Ако са малки, се срязва опашката и внимателно с малка лъжичка се издълбават, като се стараете да не се пукнат. Частта, която е издълбана се нарязва на ситно. Лукът също се нарязва. Тиквичките се посоляват леко отвътре, пробиват се с нож на няколко места и се оставят да се отцедят. Лукът се изпържва в загрято олио (около 4-5 с.л.).Към него се прибавя оризът. Продължава да се пържи при непрекъснато бъркане. Когато оризът стане "стъклен", се прибавят нарязаните тиквички и каймата. Всичко се разбърква много добре. Слагат се доматите и се готви на тих огън докато остане на мазнина. Накрая се прибавят подправките. Тиквичките се пълнят с приготвената смес, отворът се "запечатва" с брашно и се подреждат в намаслена тава. Налива се вода - трябва да покрива половината от тиквичките. Към водата се добавя малко сол. Ястието се слага да се пече в загрята фурна. Като се запекат леко, тиквичките се обръщат да могат да се запекат и от другата страна.
Ако остане от пълнежа, може да си напълните няколко домата и да ги изпечете заедно с тиквичките.

3 коментара:

  1. Илианка, първия ми опит с пълнени тиквички беше цели. Никаква идея нямам защо избрах малки. Не съм повтаряла, вече си ги правя на пънчета, че са малки и по-лесно се "копаят" :)
    Много апетитни изглеждат тези, пък и време за обяд е....
    Поздрави и хубава неделя:)

    ОтговорИзтриване
  2. Илианка,
    изглеждат чудесно тези тиквички!
    Благодаря за рецептата и имам награда за теб, Диана

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...