понеделник, 31 юли 2017 г.

Патладжани по комаски


Патладжани по комаски или Melanzane alla comasca.
В нашата група във Фейсбук "Готви, обичай, усмихни се" скоро обновихме темата и готвим по рецепти на другарчета, които публикуват в нея. Разбира се, включих се и аз. И как иначе - при такова огромно разнообразие от рецепти и предложения човек постоянно се изкушава да направи нещо. В случая са тези патладжани по комаски по рецепта на Лети
Получи се едно много вкусно ястие, което чудно ни допадна и се свърши за норматив...
Рецептата е доста по-различна от всичко, което съм правила с патладжани, но резултатът много ни хареса и съм сигурна, че ще продължавам да я приготвям и занапред.
 
Тъй като ми остана малко от пълнежа, а нямах повече подготвени патладжани, реших набързо да издълбая 3 малки домата и да напълня тях. Сега не знам кое повече ми хареса :) Пълнежът пасва идеално и на двете :) Да си знаете само.
 
Продукти:
 
4 по-малки патладжана
200 г кайма
1 яйце
150 г кашкавал
сол
черен пипер
около 3 с.л. галета
около 30 г краве масло
 
За бешамела:
30 г краве масло
2 с.л. с връх брашно
600 мл прясно мляко
сол
щипка - две индийско орехче 
 
 
 
Патладжаните се разрязват на половина по дължина, издълбават се внимателно, като се образуват лодки, посоляват се и се оставят с отвора надолу да постоят поне 30 минути. 
 
През това време се приготвя бешамела. Маслото се разтопява в подходящ съд. Слага се брашното и се запържва, докато леко си промени цвета. После постепенно и при непрекъснато бъркане с тел се изсипва   млякото, като се стараете сместа да е гладка и да не се образуват бучки. Подправя се със сол и с индийско орехче. 
Бешамелът се оставя да се охлади. Аз не съм го чакала да изстива съвсем, но  все пак се охлади доста, преди да добавя останалите продукти към него.
Към готовия сос се прибавя каймата, яйцето, настъргания кашкавал, сол и черен пипер на вкус.
Разбърква се добре.  
Патладжаните се измиват и подсушават. Пълнят се с горната смес и се подреждат в тава. Върху тях на много тънки резенчета се слага маслото и се поръсват с галета. На дъното на тавата се налива малко вода. 
Пекат се в загрята на 180 градуса фурна 30-40 минути, докато хванат апетитен загар. Ако се притеснявате, че могат да прегорят отгоре, по средата на печенето ги покрийте с фолио и продължете да печете до готовност. 
        

3 коментара:

  1. Имам едни домашни, хубави патладжанчета и ето какво ще ги направя. Благодаря за предложението, Илианка!

    ОтговорИзтриване
  2. Ил, каймата сурова ли се добавя?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...