Може да се каже и оргетен от картофи и зелен боб. Всъщност скоро ми хрумна да сложа зеления боб в огретен и да ви кажа, получи се много добре. Картофите и зеленият фасул чудесно се съчетават със сиренцето и разтичащия се кашкавал, потопени в гладък бешамел.
Ако искате да получите по-нормален разрез, изчакайте ястието да поизстине преди да го разрежете.
Продукти:
1 кг картофи
500 г зелен боб
300 г сирене
250 г кашкавал
1 яйце
4 с.л. краве масло
4 с.л. брашно
500 г прясно мляко
черен пипер
сол
1 с.л. краве масло и 2 с.л. галета за подмазване на тавата
Картофите и зеленият боб се сваряват по отделно с малко сол. (Можете да използвате и зелен боб от консерва, но в сезона е хубаво да се използва пресен.) Картофите се обелват и се нарязват на кръгчета (може и на кубчета).Зеленият боб се отцежда.
Приготвя се бешамел като кравето масло се загрява. В него се изсипва брашното и се запържва до златисто. Постепенно, при непрекъснато бъркане, се добавя прясното мляко. Оставя се да поври 3-4 минути, докато се сгъсти.
Картофите и зеленият фасул се изсипват в голяма купа. Смесват се с половината кашкавал, сиренето, разбитото яйце и половината бешамел. Ако е нужно, се посолява малко. Слага се черния пипер. Тук могат да се добавят и други подправки, ако ви харесва. Разбърква се добре.
Тавата, в която ще се пече ястието, се намазва с мекото краве масло по дъното и стените и се поръсва с галетата равномерно.
Към останалия бешамел се прибавя другата половина кашкавал и се разбърква. Ако е още топъл сосът, кашкавалът ще се разтопи леко.
Картофената смес се изсипва в подготвената тава. Отгоре се залива с кашкаваления бешамел.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса, докато се зачерви отгоре.
Или,
ОтговорИзтриванечудесно лятно ястие.Правя подобно, с малко по - различна заливка от соса Бешамел.Но се получава много лесно и вкусно сезонно ястие.Имеме много хубав домашен зелен боб, който е много вкусен и без конци.
Поздрави и весело и прохладно лято !