сряда, 12 юли 2017 г.

Зеленчукова супа по градинарски

 
Зеленчукова супа по градинарски - в сезона на прекрасните зеленчуци, няма как да пропусна да предложа рецепта с тях - набрани директно от градината. Всичко има друг вкус, когато е от градината на мама или баба, или пък от нашата собствена (която аз за съжаления нямам...). Решаваш какво точно ще правиш и отиваш да си откъснеш зелен боб, тиквички, домати, чушки; да си изровиш картофи... и после... вкусът е просто неповторим. Е, за съжаление не всички имат този късмет, но пък в сезона пазарите са пълни с хубави зеленчуци и плодове и е добре, когато пазаруваме, да избираме тези, които са отгледани от местни производители, в район най-близо до нас, за да се доближава вкусът максимално до домашния.

*Единствено царевицата в рецептата е купена.

Количеството на продуктите е ориентировъчно и от тази доза се получи голямо количество супа. Спокойно можете да го намалите или увеличите по ваш вкус.

Продукти:

1 глава лук
1 морков
2 зелени чушки
1 малка тиквичка (или половинка)
около 250 г картофи
около 200 г зелен боб
1 голям домат
1 кочан сварена царевица
4-5 скилидки чесън
2 шепи фиде
2 щипки червен пипер
чубрица (ако има прясна - на клонче, ако не - 2-3 щипки)
черен пипер
пресен девесил
пресен магданоз
сол



В 4-5 с.л. загрята мазнина (аз използвах смес от краве масло и олио) се изсипват нарязаните лук, морков и чушка. Можете да ги изпържите или да ги задушите, като добавите 2 с.л. вода и в двата случая до омекване. Накрая се добавя чесънът, нарязан на ситно. Поръсва се с червен пипер и се налива около 1,5 л вода. Оставя се да заври и се прибавя почистеният и нарязан зелен боб. Вари се, докато омекне леко и се добавят картофите и тиквичките, нарязани на кубчета и царевицата - нарязана на кръгчета или пък само зърната от нея. Овкусява се с чубрицата и черния пипер. Вари се десетина минути и се слагат обелените и нарязани на ситни кубчета домати (може и настъргани да са) и фидето. Вари се до готовност на всички продукти.
Поръсва се с пресния магданоз и девесил.

По желание с доматите можете да добавите и 5-6 зелени джанки, ако успеете да си намерите :)

Ако видите, че супата се получава гъста, долейте още топла вода - така че да ви хареса на гъстота.

Супата е вкусна и гореща, но охладена е прекрасна за жегата.



4 коментара:

  1. Или,
    наистина днес зеленчуците от собствената градина са гаранция за чудесен вкус и то веднага набрани в момента на приготвяне на ястието.Имаме градина в едно село в близост до Варна и отглеждаме почти всичко.А тази зеленчукова супа по градинарски става много вкусна, правя я с грах.Не съм използвала царевица, но и с нея ще е страхотна.
    Поздрави, весело и прохладно лято !

    ОтговорИзтриване
  2. Чудна е! И аз правя подобни. Когато имам добавям: целина; грах; броколи; карфиол; прясно зеле; леща и каквото още имам под ръка. Понякога без запръжка - всичко във врящата вода. Няма точни мерки - на око. И всеки път е с различен вкус в зависимост от вложените продукти и количества.
    Сега ще си "хапна" виртуално от твоята вкусотия! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Фидето кога? С джанките ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Фидето с доматите. Пропуснала съм :) Сега ще го добавя.
      Благодаря!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...