сряда, 31 май 2017 г.

Сладък салам


Сладкият салам е любим десерт на много хора. За голяма част от нас е скъп спомен от детството :) а който не го е правил и опитвал, може би е време да направи вече.
Днес ще ви предложа малко по-различна рецепта от традиционната. Научих я от Юстина от Литва, за което много й благодаря! Лично на мен тази рецепта ми е фаворит. Приготвя се със сравнително малко съставки. Разбира се, можете винаги да добавите ядки, сушени плодове, локум или каквото ви душа иска, но ви съветвам, първо да пробвате рецептата в чистия й вид.
Сладкият салам се приготвя много лесно. Единственото досадно нещо е трошенето на бисквитите, освен ако нямате техника на помощ - блендер или робот. Аз имам, но пък това не ми попречи да си ги троша на ръка :)

Продукти:

320 г обикновени бисквити
200 г краве масло
1 консерва подсладено кондензирано мляко (~ 400 г)
4 пълни с.л. какао
сок от 1 лимон


Преди да започна да пиша начина на приготвяне, искам да направя уточнение, че ще ви трябва по-голям огнеупорен съд - може и тенджера, в който да можете да съберете всички съставки.
Бисквитите се натрошават или смилат на не много ситни парчета в робот или блендер.
Маслото се слага в тенджерата и се разтопява на котлона. Към него се прибавя кондензираното мляко и се разбърква добре. Прибавя се какаото, отново се бърка, а след това се излива и лимоновия сок. Сместа придобива леко странен вид, след като сложите лимона, но това да не ви притеснява. Бързо се изсипват и бисквитите и се разбърква, докато бисквитите хубаво се покрият със сместа.
Отмества се от котлона и се оставя да се охлади за около 20 минути.
Сместа се разделя на 2 части. Разпределя се внимателно върху две парчета найлоново фолио, оформя се "салам", завива се стегнато и  хубаво с фолиото и се прибира в хладилника да се стегне. Тук вече от вас зависи колко време ще го чакате преди да го срежете, но е добре да минат поне 10 часа :)
Преди да го разрежете, по желание може да го поръсите с какао.



16 коментара:

  1. Или,
    наистина този сладък салам е скъп спомен от детството.Тогава нямаше кондензирано мляко, правихме го само с краве масло.Но тази е обогатена, допълнена рецепта.
    Чудесен салам се е получил.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Какви снимки си направила, Или!!!Задължително ще го пробвам по този начин! Благодаря за споделянето:)Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Нареждам се за парченце :) обожавам сладък салам и зиме, и лете и няма да откажа. Другия път, ако не забравя ще пробвам с кондензирано мляко. Гууууш :)

    ОтговорИзтриване
  4. Неустоим..., Обожавам го и аз, с по-едри парченца бисквити;
    чудесна рецепта, много апетитни и красиви снимки.
    Благодаря, Илианка, сърдечни поздрави и прекрасни юнски дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Това с кондинзираното мляко е много идейно.

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте, написали сте, че готовата смес се разделя на две части. Това означава ли, че от това количество излизат 2 парчета салам?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно така. Разпределя се върху 2 парчета фолио и се оформят 2 салама. :)

      Изтриване
  7. Макар никога да не ми е бил любим този десерт - твоя изглежда фантастично, направо като салам, снимките ти са чудесни!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ти, Веси!
    Ако някога решиш, опитай този вариант. Различава се от останалите на вкус - за мен в положителна насока :)

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесна рецепта! А за да стегне по.бързо може ли да го пъхна във фризера?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гергана!
      Във фризера ще стегне по-бързо, но все пак се иска и време, за да поемат и бисквитките и да станат по-меки.
      Все пак, може да го сложиш във фризер за час примерно и после да постои още поне един час в хладилник. И все пак смятам, че е по-добре да постои повече преди да се среже.
      Поздрави!

      Изтриване
  10. Здравейте! Сокът от лимон може ли да се замени с есенция?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      По принцип не бих го заменила точно в тази рецепта, но ако по някаква причина не можете да си набавите лимон, сложете есенция. Но е добре да се предвиди, че освен за вкус, лимонът тук е и течност. Така че сложете няколко лъжици прясно мляко например, но не прекалявайте, за да не стане много напоена сместа.

      Изтриване
  11. Иле, благодарности за вкусната рецепта! Доста хора се зарадваха на крайния резултат и имам заявка пак да приготвя. :) Основата запазих, но добавих малко сушени череши, лъжичка-две домашна вишновка, малко канела и от лимона настъргах кората. Чудно! Та така, поредната вкусотия от теб.
    Поздрави с пожелания за усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесни допълнение си направила, мила Гери. Не се съмнявам, че се е получил прекрасен вкус.
      Много съм щастлива, че избра точно тази рецепта, защото тя наистина заслужава.
      Поздрави на дегустаторите и на теб 😚

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...