неделя, 4 декември 2016 г.

Пълнен шаран за Никулден


Никулден у дома се почита много сериозно всяка година. Разбира се, пълненият шаран за празника неизменно присъства на нашата трапеза. Досега винаги съм го приготвяла по тази рецепта за Пълнен шаран с лук и орехи, но тази година реших да пробвам нова рецепта. Пълнежът е доста по-различен от традиционния и познат за мен, но уверявам ви, много, много вкусен.
Сигурна съм, че рецептата ес получи толкова вкусна и защото шаранът е много добър. Той е от магазина за риба и рибни продукти на Сеймър ЕООД в град Ловеч, а както вече съм разказвала - в Ловеч в този магазин можете да намерите най-хубавата риба. Шараните са от стопанство, в което се отнасят с грижа към рибата, хранят рибите със специално селектирани храни и разбира се, това се отразява и на вкуса. Не са мазни, нямат вкус на тиня и не са затлъстяли още на първия килограм. И друго много важно нещо - рибата там е съвсем прясна :)

В същия магазин продаваха и хайвер. Реших да взема малко - да изпържа просто така. Но се оказа, че освен хайвер има и т. нар. мъжки хайвер или ядки от мъжки шаран. Да си призная честно, не бях чувала за тях, а те се оказаха голям деликатес. След кратка консултация със собствениците разбрах, че могат да се ползват и за пълнеж на шарана. И така, в главата ми се роди идеята за тази рецепта. 
Първоначално мислех да сложа и малко ориз в плънката, но докато я приготвях, видях, че става прекалено много като количество и пропуснах ориза.

Ще предложа рецептата така, както я направих, но си давам сметка, че не всички ще успеят да я направят, защото може би няма да могат да си доставят хайвер или ядки от мъжки шаран. За тези от вас, които живеят в Ловеч - вече разбрахте къде се продават тези деликатеси (това е страницата им във Фейсбук, а магазинът се намира под Билла), а за останалите - потърсете и във вашия град магазин, в който чистят рибата и продават хайвера. 
Освен това - можете да приготвите рецептата и без тези продукти. Просто към всичко останало добавете 4-5 с.л. ориз да се изпържи, след това налейте малко вода и оставете на бавен огън докато оризът се приготви  напълно. После продължете от стъпката с напълването на шарана.

Това у дома бе генералната репетиция за Никулден. Оценките на журито са блестящи - просто мълчиш и ядеш, защото е толкова вкусно, че не ти се иска да пропускаш нищо от вкуса. Дано и премиерата във вторник да мине на ниво!




Продукти:

1 шаран (изчистен около 2 кг)
200 г гъби
2 глави червен лук
1 морков
10 черни маслини
1 ч.ч. накълцани или счукани орехи
200 г ядки от мъжки шаран
200 г хайвер
стрък-два целина
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. сух девесил
черен пипер
сол

Шаранът се измива хубаво, подсушава се и се посолява отвън и отвътре. Поръсва се с черен пипер и малко сух девесил. Оставя се настрана. Ядките от мъжки шаран се накисват за 20 минути в малко вода с щипка лимонтозу и след това се бланшират за 4 минути във вряща подсолена вода. 
Лукът, гъбите и маслините се нарязват на ситно. Морковът се настъргва. Мъжките ядки се нарязват, а на хайверът се махва ципата. 
В сгорещено олио 4-5 с.л. се изсипват лука и морковите. Готвят се докато напълно омекнат. Добавят се гъбите и маслините и сместа се задушава още около 5 минути. Добавят се ядките и хайверът и готвенето продължава още 2-3 минути. Накрая се слагат орехите и подправките и сместа се отстранява от огъня.
Шаранът се пълни и се зашива. Поставя се в тава, застлана с хартия за печене или фолио и намазана с малко мазнина. Отгоре шаранът се намазва с малко олио и тавата се покрива с фолио. Пече се в загрята на 170 градуса фурна около час. Фолиото се отстранява и температурата се увеличава на 190 градуса. Шаранът се пече докато хване хубав загар и хрупкава коричка. 


2 коментара:

  1. Честит празник на Св. Николай Чудотворец
    и честит празник на твоите именници, Илианка,
    да ги пази и дарява със здраве, сила и успехи!
    Интересна рецепта за пълнен шаран - изглежда много апетитен и вкусен.
    Благодаря, поздрави и хубава празнична вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. С малко закъснение - да са честити имените дни у вас, Илианка, аз зная за Никол, но вероятно има и друг:)
    Иначе у дома само аз ям шаран, но не пропускам да си напълня всяка година на този ден.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...