неделя, 18 декември 2016 г.

Яхния от нахут и киноа


На някой може да изглежда странна тази яхния от нахут и киноа, но всъщност се получи  много вкусна и внесе разнообразие в постното ми меню. Прилича малко на яхнията от боб, но всъщност е доста различна :) В тази яхния съм използвала вече сварен нахут, но ако нямате, ще трябва да си сварите предварително - нахутът се почиства (ако има от какво), измива се и се накисва във вода от предната вечер. Преди сваряването водата се излива, измива се и се налива нова вода. Сварява се без да се добавя сол докато омекне добре. Ако пък нямате време да варите, лесно можете да се снабдите с консерва. 

Продукти:

2 ч.ч. сварен нахут
1/2 ч.ч. киноа
1 глава лук
1 морков
1/2 ч.ч. нарязани домати (може от консерва)
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
чубрица
сух девесил
сол
1 с.л. брашно

Лукът и морковът се нарязват. Задушават се в 2 с.л. мазнина и 2 с.л. вода докато омекнат.

Аз използвах олио от авокадо Alexandria, което се слави  с  една от най-високите точки на димене сред растителните мазнини (249°C), също така е универсална мазнина – с него спокойно може да се пържи, пече, сотира, задушава, както и да се използва в маринати и дресинги за салати и е богат източник на витамини и антиоксиданти.

Слага се червения пипер и се разбърква. Изсипва се сварения нахут и се налива вода - да го покрие около 2 пръста отгоре. Прибавя се киноата и се оставя да се вари на тих огън, като се разбърква периодично. След като се свари киноата, се прибавят доматите и подправките и ястието се готви още около 5-6 минути.
Брашното се размива с малко вода на каша и се прибавя към готовата яхния. Разбърква се, оставя се на котлона още две минути и яхнията е готова.
Поръсва се с пресен магданоз по желание.

4 коментара:

  1. Страхотна идея - изглежда много апетитно, Илианка.
    Нахут и киноа наистина е една чудесна комбинация и аз я харесвам ...
    Благодаря, поздрави за теб и прекрасна нова седмица!И сладките са разкошни!

    ОтговорИзтриване
  2. Или,
    всичко приготвено с нахут е много вкусно.А комбинацията нахут - киноа е страхотна.Не се съмнявам,че се е получило много вкусно и апетитно ястие.Чудно е.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Димитрина Дренска2 декември 2022 г. в 21:54

    Прекрасна рецепта. Любима на моите внуци.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Рецептата е хубава, но е важно и изпълнението. Щом е любима на внуците, значи изпълнението е на ниво :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...