четвъртък, 29 април 2021 г.

Питка за празник

 


Тази прекрасна питка приготвих за Цветница, но като всяка друга питка, може да се приготви за всякакъв друг повод, а и без повод :) Получи се доста красива, а на вкус също беше чудесна. Е, Цветница мина, а аз не успях да напиша публикацията на време, но  идват и други светли празници. Може да послужи за идея на някой. Всъщност пропуснах да кажа, че оформлението на питката е по идея на Валентина Зуркан. Не съм правила снимки стъпка по стъпка, защото Валентина е направила много хубаво видео, от което да се ориентирате кое как се случва. Видеото споделям най-долу в публикацията.

Питката не е голяма и се прави много лесно и приятно. Ако си търсите идеи за празнични питки, може да разгледате тези, които съм събирала в блога през годините. 

Продукти:

150 мл прясно мляко

5 с.л. кисело мляко

20 г прясна мая

1 яйце

1 белтък

4 с.л. олио

1 ч. л. сол

1 ч. л. захар

около 500-550 г брашно

30 г разтопено краве масло

1 жълтък за намазване


Маята се разтваря в топлото прясно мляко, добавя се захарта и 3 с.л. брашно. Разбърква се хубаво и се оставя сместа да шупне. Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Там се изсипват останалите продукти. Сипва се и шупналата мая. Замесва се меко нелепнещо тесто и се разделя на 4 еднакви части. Оформят се на топки, покриват се с чиста кърпа или найлоново фолио и се оставят да втасат. 

Втасалите питки се разточват на кръг с диаметър около 22-25 см. Подреждат се на купчинка, като по между се намазват с разтопеното масло. Най-горната питка не се маже. След това тестото се разрязва и оформя така, както е дадено във видеото долу. Дори не се сещам за подходящи думи, с които да опиша някои от стъпките по оформянето, така че, моля, изгледайте видеото. 


Така оформената питка се намазва с разбития с 1 с.л. прясно мляко или вода жълтък, поръсва се с малко сусам или мак и се слага да се пече. Аз традиционно я слагам веднага в студената фурна, включвам фурната на 180 градуса и докато тя загрява, питката си втасва и започва да се пече. Ако е нужно, по средата на печенето може да я покриете с хартия, за да не прегори.

Пожелавам ви Светли и уютни Великденски празници! Бъдете здрави!

1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...