... е, ако трябва да съм точна, и сирене има в пълнежа на тези вкусни пълнени патладжани :) Ама не става много за заглавие на публикация. Та така, ще си останат пълнени патладжани с пилешко и моцарела. Идеята възникна спонтанно в главата ми, след като прибирайки се преди малко от работа, минах през магазина и се влюбих в 3 прекрасни патладжанчета. Като цяло по това време на годината почти не купувам патладжани, но всяко правило си има изключение, както е добре известно. Мислех да ги сготвя по любимата ми рецепта с кайма и доматен сос, но ми хрумна да ги направя с пилешко филе. И моцарелата чудесно допълни комбинацията. А за да не е много скучно, добавих и хубаво бяло сирене.
Ето и рецептата.
Продукти:
3 патладжанчета (моите бяха около 800 г)
250 г пилешко филе
1по-малък настърган домат или около 150 мл домати от консерва
3-4 скилидки чесън
150 г сирене
1/2 ч.л. червен пипер
1 с.л. риган (или на вкус)
2-3 щипки мащерка
1 к.л. кимион
черен пипер
сол
щипка захар
1 домат
125 г моцарела
зехтин за изпичавнето на патладжаните
Патладжаните се измиват и се разполовяват по дължина. Месото им се реже на ромбоиди или квадратчета, като се внимава да не се стига до краищата и да не се разрязва кората - както е на снимката.
Поливат се с малко зехтин и се посоляват. Слагат се да се пекат в загрята фурна, докато омекнат толкова, че да може вътрешността им да се издълбае.
През това време пилешкото и сиренето се нарязват на ситни кубчета. 1 с.л. зехтин се загрява и в нея се изсипва пилешкото. Готви се като се разбърква, докато побелее от всички страни. Изсипват се доматите, посолява се малко и се добавя захарта. Оставя се да къкри на слаб огън, докато водата от доматите поизври. След това се добавя нарязания на ситно чесън и се изсипват кубчетата сирене. Разбърква се хубаво.
Изпечените патладжани се изваждат от фурната и се издълбават внимателно с лъжичка. Внимавайте да не ги разкъсате. Издълбаната част се прибавя към пилешкото, добавят се и подправките и се разбърква много добре. Опитвайте и добавяйте на вкус, пълнежът обича подправки. С така приготвената смес се напълват патладжаните. Доматът се нарязва на тънки резенчета, които се поставят върху напълнените патладжани. Леко се посоляват и се поливат с много малко зехтин. Връщат се във фурната и се пекат, докато доматите отгоре омекнат. Изваждат се и се слага моцарелата отгоре. Връщат се във фурната само за няколко минути, колкото да се стопи моцарелата. Сервират се веднага.
Създавайте вкусни спомени на вашите деца и внуци. След години те ще ги топлят. Много вкусни, лесни и достъпни рецепти, придружени от уютни истории можете да намерите в книгата "И замириса на бабини гозби и спомени" на Ивинела Самуилова и Илиана Николова, която може да видите и поръчате тук https://ikhermes.bg/i-zamirisa-na-babini-gozbi-i-spomeni.html#additional
От месеци насам, не намирам време за блоговете, включително и моя:), сякаш лесните и бързи снимки в Инстаграм и Фейсбук, са предпочитани, но днес се завъртях тук. Ами приятно е. Няма друга социална мрежа, която да ми носи това удоволствие. Сякаш гостувам във всеки блог/дом и все едно усещам присъствието на всеки автор. Има стойност, има смисъл, има присъствие и най-вече някак си не се загубва във фийда или сторис.
ОтговорИзтриванеЧудесна е рецептата ти и се радвам, че и ти намираш време да пишеш тук. Поздрави, Или!
Кате, явно тези дни ни действат така. И аз днес гостувах тук-там :)
ИзтриванеИма смисъл, има удоволствие и удовлетворение, права си!
Прегръщам те!
Или,
ОтговорИзтриванеПатладжанът много не го приготвяме в нашия дом.Но през лятото е задължителен.Прекрасно и красиво е това ястие.Ще го направя задължително с моите патладжани от градината.
Поздрави, бъдете здрави !