събота, 27 март 2021 г.

Супа със свинско месо

 


Като пишех заглавието на супата, се замислих как точно трябва да напиша тази супа. Супа от свинско месо или супа със свинско месо? Очевидно е какво съм решила, но тази мисъл продължи да занимава главата ми 😃 При пилешката супа е лесно. Там просто си казваш пилешка супа, но като кажеш свинска супа и някак не звучи много приятно 😂 Но няма как да избягаме от реалността и тази свинска работа... т.е. супа ще си има рецепта днес.

Преди да я напиша обаче, ще кажа, че тук е хубаво да има някакво кокалче, а не само месо. Може да заложите на комбинация от месо и рагу например. Ще се получи чудесно. Не, че само с месо няма да се получи вкусно, но бульонът се обогатява повече, ако добавите 2-3 парчета рагу. Всъщност и супата от рагу е много вкусна, но при нея трябва да обезкостите месото, след като се свари. 

Приготвяла съм я и с котлети, по стечение на обстоятелствата, като съм добавяла кокалчетата вътре. Какво месо и какви кости ще изберете, зависи само от вас и продуктите, с които разполагате.

Няма да се мотая повече и бързам да напиша рецептата.


Продукти:

около 500 г свинско месо

2-3 малки парчета рагу (ако имате)

3-4 с. л. олио

1 глава лук

1 морков

1 чушка (може и печена да бъде, както е в случая на снимката)

парче целина, ако имате

2 средни картофа

1 к.ч. домати от консерва или настъргани пресни

½ топка фиде

чубрица

черен пипер

сол

За застройката:

 2 жълтъка

2-3 с.л. лимонов сок



 Месото се нарязва на кубчета, толкова големи, че да са подходящи за взимане с лъжица. Лукът, морковите, чушката и целината се нарязват. Сега… тук трябва да напиша, че мазнината се загрява и в нея се изсипва месото и костите. Запържва се, като се разбърква и се добавят зеленчуците. Обаче напоследък действам съвсем мързеливо и изобщо не ме е срам да го споделя с вас. Слагам месото и зеленчуците да се готвят заедно и ги бъркам няколко пъти. Така, докато месото побелее. После продължавам нататък.

Налива се около 2 литра вода, после, ако ви се стори гъста супата, може да долеете малко. Посолява се и се оставя да се вари на тих огън.

Когато месото се свари, се прибавят нарязаните на кубчета картофи и подправките. Ако сте сложили рагу, го извадете и обезкостете, а после върнете месото в супата. 10 минути по-късно се изсипват доматите. Супата се вари още няколко минути и се прибавя фидето. Вари се до готовност на картофите и фидето. Отмества се от огъня.

Приготвя се застройката, като жълтъците се разбиват с лимоновия сок на вкус.

Към тях се изсипва по мъничко от супата и се бърка, за да се темперират. Достатъчни са 2-3 черпака.

Тази смес се излива в супата и се разбърква хубаво.

По желание се поръсва с нарязан на ситно магданоз.

Създавайте вкусни спомени на вашите деца и внуци. След години те ще ги топлят. Много вкусни, лесни и достъпни рецепти, придружени от уютни истории можете да намерите в книгата "И замириса на бабини гозби и спомени" на Ивинела Самуилова и Илиана Николова, която може да видите и поръчате тук https://ikhermes.bg/i-zamirisa-na-babini-gozbi-i-spomeni.html#additional



2 коментара:

  1. Или,
    закупих книгата и много ми хареса.А супата е чудесна за студеното време.Мисля,че правилно си написала - със свинско месо.Много грешки в говор и правопис виждам не само в интернет, но и по медиите за жалост.Това говори за пропуски в образованието и правописа на нашето население в България.Преди години съм преписвала от книги за да се науча правилно да пиша.Такава беше тактиката на моята учителка от 1 - ви до 3 - ти клас.
    Много хубава е и баничката от предходната публикация.
    Бъдете здрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Ще се радвам да откриеш нещо за себе си в книгата :)
      А иначе темата за грамотността е тежка и безкрайна. Но наистина ние учехме по друг начин.
      Пазете се и вие и бъдете здрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...