понеделник, 8 декември 2014 г.

Кисело зеле с ориз на фурна



Това е една много любима моя рецепта, която си приготвям по време на постите. Тя дойде като идея от тази рецепта за кисело зеле със свинско, която много, много обичам.
Обаче... няма свинско през постите, затова го спестих и си направих безмесен вариант. 
Публикувам я отделно, за да я сложа в раздела с постните рецепти и да бъде полезна и на други любители на тази комбинация.

Продукти:


1 средна кисела зелка
1 1/2 к.ч. ориз
1-2 ч.ч. зелев сок
1 глава лук
3-4 с.л. олио


суха целина, джоджен, чубрица, червен пипер, черен пипер и по желание и вкус лют червен пипер, малко сол




Зелката се нарязва и се поставя в тенджера да ври с 1 чаша от зелевия сок.. Като поври около 20 минути, в зелето се прави кладенче и там се изсипва измитият ориз. Оризът не трябва да докосва дъното на тенджерата, а под него трябва да има тънък слой зеле. Отгоре се покрива с още от зелето и се оставя да ври на тих огън. Ако сметнете, че сокът е малко, долейте още. Нарязаният  на ситно лук се запържва  отделно за кратко в загрятото олио. Когато оризът набъбне, (не трябва да остава хрускав, а да е почти сварен) и водата се е изпарила, се прибавят лукът и подправките, и всичко се разбърква много добре. Изсипва се в тава и се пече до зачервяване, като не се бърка. Може, като започне да се запича, само малко да се поразмести с решетъчна лъжица.

17 коментара:

  1. :) и вие ли сте на зеленце:). Много го харесвам със свинско, ама:) Твоето е чудно и обогатено. Вкусно изглежда. Поздрави, Или!

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, ще я опитам непременно!
    Запечено и с люта чушка :)

    ОтговорИзтриване
  3. Илианка, а на домашните добави ли по мръвка:)

    ОтговорИзтриване
  4. Iliana, I love sour cabbage with rice..we call that podvarak.My mom never made it with rice, but to me is much more tasty with rice...It is on the menu tomorrow for lunch with some smoked sausages.

    ОтговорИзтриване
  5. Ето я моята гозба за вечеря, тъкмо умувах какво да е :) Много вкусно!
    Благодаря за идеята, Илианче!

    ОтговорИзтриване
  6. Аз не постя, но винаги предпочитам постното. И това също;)

    ОтговорИзтриване
  7. Катенчце, пробвай след постите онази рецептичка със свинско. Много е добра :)

    ОтговорИзтриване
  8. Дани, най е хубаво добре подлютено. И леко хрупкаво :)

    ОтговорИзтриване
  9. Веси, не се полагат мръвки на това хубаво зеле :Р

    ОтговорИзтриване
  10. Zori, I usualy make it without rice but this recipe is very special for me :)

    ОтговорИзтриване
  11. Таня, Мъхче, благодаря ви! Ще се радвам да се хареса и на вас :)

    ОтговорИзтриване
  12. Това е чудна манджа. И знаеш ли, харесва ми, а не го готвя, защото все си мисля, че не зная как.
    Сега като ти си написала рецептата, кой ще ме спре да си приготвя това ястие.
    Поздрави и целувки.

    ОтговорИзтриване
  13. На ястията със кисело зеле, подправката е рогата мерудия /сминдух/. Всяко ястие си има подправка. Пробвайте.

    ОтговорИзтриване
  14. Ели Петрова, едва те разпознах :D
    И ти сериозно ли го написа това??? И аз много те целувам и много ще се радвам да ви се хареса това простичко зеленце :)

    ОтговорИзтриване
  15. Галина, в нашия край използваме сминдух, когато слагаме зелето да втасва. А в ястията като цяло нямаме практика да го слагаме.
    Но пък това е добра идея и аз бих опитала с удоволствие.

    ОтговорИзтриване
  16. Илианче, срам не срам, признавам си никога не съм готвила зеле с ориз.Е, днес го направих по твоята рецепта, според мен стана чудничко. Мъжката част може и да се мръщи, щото те на постното му викат гарнитура и питат къде е яденето, ама.........кой както иска.:))) Но не се знае, може и да се хареса манджичката! А къпаната баница беше разкошна, страшно ми хареса. Баклавата на Ердинч също, добре, че надничам в блога ти, иначе все ги бях пропуснала. Благодаря ти за вкусните рецепти! Labrex

    ОтговорИзтриване
  17. Ааа, кой ми ми е на гостииии!!!!
    Много се радвам, Лабрекс, миличка!

    Благодаря ти от сърце!!!
    Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване