събота, 24 април 2021 г.

Яхния от свинско и картофи на фурна

 

От доста време ня бях готвила яхния и днес реших да направя. Колебаех се дали да е свинско с картофи или свинско с ориз. После си дадох сметка, че не съм писала рецепта за яхния от свинско с картофи в блога, макар и да го пиша вече... почти 13 години. Еми, ето, сега пък ще напиша. Избрах в случая да пека в тава във фурната, но и вариант в тенджера или пък в глинен гювеч също се получава много вкусно. Изобщо аз яхнии си обичам от малка. Получават се с един такъв вкусен сос. Но тогава се готвеше у нас само в тенджера. После открих колко лесно се прави в гювеч, защото хвърляш всичко вътре, мяташ във фурната и през това време можеш да свършиш много други неща. Но! Трябва да кажа, че разлика във вкуса между яхнията в гювеч и яхнията в тава има, и за мен по-добрия вариант е този в тавата, защото течността извира повече, месцето и картофите много приятно се запичат и сосът остава един такъв великолепен, макар и по-малко като количество.

Сега ще споделя как точно я приготвих в този вид и ще спомена как да си я приготвите в гювеч или в тенджера. 

Продуктите могат да варират, като задължително остават месо, картофи, лук, моркови, домати и подправки. Вино може да сложите, ако имате, ако нямате, пак ще хапнете вкусно. Целина и чушка по същия начин. Длъжна съм тук да кажа, че яхниите с печена чушка също се получават много добре.

Продукти:

800 г свинско месо

800 г картофи

1 глава лук

1 морков

1 зелена чушка (може и 2 печени да сложите)

1 парче целина (около 50 г)

1 настърган домат (или около 150 мл домати от консерва)

1 глава чесън, разделена на скилидки

100 мл червено вино

2 с.л. брашно

1 с.л. червен пипер

2-3 листенца дафинов лист

чубрица

джоджен

черен пипер

сол



Месото се нарязва на парчета, големината може да варира според вашите предпочитания. Зеленчуците също се нарязват. На мен ми харесва морковите да са на по-едро, а останалите зеленчуци на ситно. Картофите се обелват, измиват и нарязват на по-едри парчета.

В тенджера се загряват 3-4 с.л. олио и се изсипват месото и зеленчуците. Посоляват се и се готвят като непрекъснато се разбъркват, докато месото се запечата хубаво от всички страни. Не е нужно да се пържи до златисто, достатъчно е да побелее леко. Прибава се червения пипер, разбърква се и се налива виното. Оставя се да поври 2-3 минути и се наливат 700 мл вода. Слагат се скилидките чесън, като не е нужно да се почистват от люспите. Оставя се да заври.

След това всичко това се пресипва в подходяща по размер тава. Слагат се нарязаните картофи, доматите и подправките. Брашното се размива с малко вода на кашичка и се изсипва в тавата. Всичко се разбърква много внимателно и се слага да се пече в загрята фурна на 200 градуса. Докато се пече, се разбърква 2-3 пъти. 

Вариант на яхния със свинско в глинен гювеч.

Месото се запечатва в мъничко мазнина на тиган. Слага се в гювеч, в който се поставят и всички останали продукти сурови. Не нужно да се пържи нищо преди това. Пробвала съм и със сурово месо, но не ми харесва. Залива се с вода, да покрие почти продуктите - не наливайте прекалено много вода, защото ще стане рядко и ще остане много сос. Слага се да се пече за около 2 часа първо в студена фурна - включва се  на 220 г, докато заври и после се намалява на 180. Пече се до готовност на месото.

Вариант в тенджера.

Месото се запържва в малко мазнина, прибавят се нарязаните зеленчуци и сол. Готви се около 3-4 минути. Прибавя се червения пипер. Налива се виното. Ври 3-4 минути и се налива водата. Прибавя се дафиновия лист. Когато месото омекне добре, се слагат картофите и подправките, а 10 мнути по-късно и доматите. Гозбата ври на тих огън до готовност на месото и картофите. Накрая се прибавя брашното, разтворено в малко вода. Оставя се още 2-3 минути на котлона и е готово.

Това е. Да ви е вкусно! На нас ни беше много.


4 коментара:

  1. И аз съм за яхнията с картофи:), иначе нямаше да я има днес тук:). Чудесни български и много вкусни ястия сервираш винаги, Ил! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Баба ми така приготвяше това ястие Или.Задължително запържваше месото.Но в глинен съд течността извира по - бавно и трябва наистина да не се заливат продуктите с много вода.Прекрасно ястие се е получило.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Много добра рецепта, благодаря, току-що я направих

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че се е получила :) Благодаря за споделянето!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...