събота, 20 април 2019 г.

Козунак с кондензирано мляко


Рецептата за козунак с кондензирано мляко опитах още миналата година за Великден и резултатът много ми хареса, но тогава не успях да я напиша. Тази година повторих опита и отново беше много сполучлив. Ето, сега ще успея да я кача, дори и преди Великден, за да може да имате още една идея за вкусен домашен козунак.

От тази доза сега направих два малки козунака, но миналата година пекох един. Интересно беше, че изобщо не съм баяла на тестото и не съм се старала в нищо и въпреки всичко, се получи много добре. Изключвам факта, че малко го препекох, но то с козунаците често ми се случва...
Бях решила, че ще меся козунак в този ден. Обаче ми се обадиха приятели, с които не се бях виждала много време и трябваше да изляза. Замесих тестото и го зарязах на балкона на по-хладно  (за да не втасва бързо вътре в топлата стая) за около три часа. Като се върнах, си беше станало повече двойно и невероятно хубаво втасало. Тъй че тия бабини приказки за 30 градуса в стаята не са особено актуални към днешна дата. Козуначеното тесто с мая си втасва добре и на по-хладно, че и в хладилник. :)


Ето и рецептата.

Продукти:

200 мл прясно мляко
100 г захар
30 г прясна мая
2 яйца и 1 белтък
6 пълни с.л. подсладено кондензирано мляко
6 с.л. олио
кора от половин лимон
1 капсула ванилия
около 700 г брашно
50 г разтопено краве масло

1 жълтък за намазване и захар за поръсване

Маята се разтваря с топлото прясно мляко и 1 с.л. от захарта. Добавят се 2-3 с.л. брашно и сместа се оставя да хване шапка.
Брашното се пресява. В него се прави кладенче и вътре се изсипват олиото, яйцата, кондензираното мляко и ванилията. Слага се и шупналата мая. Замесва се тесто - да не лепне. На мен ми отидоха точно 700 г брашно, но при вас може да има малко разлика. Зависи от самото брашно и големината на яйцата.
Към края на месенето се прибавят лимоновите корички и тестото продължава да се меси. След това започва да се прибавя по мъничко от кравето масло и тестото продължава да се доизмесва, това продължава, докато се усвои всичкото масло. И тъй като това е козунак, ще месим още. Има една техника, с която топката тесто се хваща от единия край, ръцете се повдигат и тестото се оставя да пада към плота, като се разпъва надолу. После се събира и отново така, и пак, и пак, като внимавате разпъването да е само в една посока. Това се повтаря около 50 пъти :D, а може и повече, стига да имате време и нерви да го правите. После тестото се покрива с чиста кърпа и се оставя да втаса хубаво.
След това се оформят козунаците и се поставят в съдовете, в които ще се пекат.  Пак се покриват с кърпа и се оставят да втасат още веднъж. Мажат се с разбит с малко вода жълтък и се поръсват със захар. Пекат се в загрята фурна на 180 градуса.

Оформянето е въпрос на избор, напоследък на мен повече ми харесват в кръгли форми. Можете да им сложите различни пълнежи - от смлени орехи с прясно мляко, локум, мармалад, плодчета от конфитюр, бадеми, стафиди и други благинки по желание.

Това е козунака от миналата година.



4 коментара:

  1. ох, виждам и локумче се подава :)
    Имаш време да направиш и за мен един, нали :)

    ОтговорИзтриване
  2. Правила съм и аз, чудесен ти се е получил, Или!

    ОтговорИзтриване
  3. Не съм правила козунак с кондензирано мляко Или.Чудесен се е получил твоя.Изглежда превъзходно.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...