Сигурно всеки знае как се прави таратор. Друг е въпросът, че
все още не му е съвсем сезона, но пък има ли тараторът сезон? В днешно време
май няма. Е, зависи. Не всеки обича да консумира пресни зеленчуци целогодишно.
Все още има хора, които консумират само сезонни плодове и зеленчуци. И сигурно
имат право. Но това е друга тема. Все пак е април и краставиците на пазара стават все по-хубави, а и днешната рецепта е със съвсем сезонните репички, тъй че все пак си е точно на време тази рецепта.
Предлагам ви рецепта за таратор с репички и краставици.
Разбира се, можете да си направите и само с репички, и само с краставици, ако
решите.
Дълго време много недолюбвах да правя таратор. Таратор и
паниран кашкавал като ми кажеха да направя и направо се изприщвах. Не че не мога,
просто не обичам. Сега положението с кашкавала продължава да е на същото ниво,
но нещата с таратора се попромениха. Вече го правя с удоволствие и го ям с
удоволствие.
Преди да напиша рецептата, ще кажа, че наличието на чесън е
въпрос на вкус и тези от вас, които не ядат чесън, могат да си направят таратор
без чесън или пък да го заменят с по-малко миризливия чесън на прах. А също
така количеството чесън отново е по желание. Някой може да обича с 5 скилидки,
а друг с 1-2. Това ще оставя на вас да си изберете. Освен това аз добавям задължително и малко сух копър. Това доста променя нещата вкусово, според нашия вкус в положителна посока, разбира се.
Ето моят вариант на таратор. А дали ще го направите с репички и краставици, само с репички или само с краставици, изборът е ваш.
Продукти:
1 връзка репички
1 средна краставица
1 кофичка пълномаслено кисело мляко
същата кофичка пълна с вода
1 ч.л. сух копър
2 скилидки чесън
3-4 с.л. олио или на вкус (аз обичам и със зехтин)
сол
пресен копър
Първо се започва с чесъна. Обелва се и се нарязва на ситно.
Счуква се с малко сол и чаена лъжичка олио. Репичките и краставицата се измиват
и се нарязват на ситни кубчета. (Може и да се настържат, но аз все пак
предпочитам краставицата на кубчета.) Смесват се с чесъна в по-голяма купа или
тенджера.
Сега следва млякото. По принцип повечето рецепти казват, че
млякото се разбива и се прибавя към краставиците. Обаче ще ви кажа какво правя
аз и как млякото става гладко и без да го разбивам.
Просто го изсипвам при зеленчуците в купата и добавям сол.
След това разбърквам с лъжица няколко пъти и то вече е гладко разбито и прекрасно.
Прибавям водата, като разбърквам много добре. Подправям със сухия копър. Ако е
необходимо, посолявам още малко. Изсипвам олиото и поръсвам с няколко стръкчета
ситно нарязан пресен копър.
След като се приготви, тараторът се слага да се охлади в
хладилник.
Това му е философията.
Да ви е сладко!
Или,
ОтговорИзтриванечудесен таратор с репички.Правила съм, но даже ползвам и друга зеленина.А кашкавал в днешно време да панираш си е истинско изпитание.Защото не е качествен и трудно се панира.Аз го слагам във фризера да се охлади достатъчно и тогава го панирам.Но си зависи от марката и вида кашкавал.Понякога вземам една марка кашкавал, но въпреки това не става добре , защото е с различно качество.
Поздрави !
Правила съм само с репички, но ще опитам и комбинацията.
ОтговорИзтриване