С тази мусака с лапад и ориз дообогатявам колекцията от рецепти за мусака в блога.
Всъщност истината е, че торбата с лапад трябваше да стане на тези сарми, но.... ами какво да ви кажа... малко ме домързя и сармите станаха на мусака.
Трябва да се възползваме максимално от даровете на пролетта и да ги включваме често в менюто си. Лапад, коприва, спанак... не само много полезни, но и много вкусни. А предложенията с тях са безкрайно много. Само трябва да си изберете и запрятайте ръкави, не губете време.
Продукти:
500 г кайма
1 ч.ч. (от 200 мл) ориз
30 листа от лапад
2 връзки зелен лук
2 с.л. доматено пюре
3 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. чубрица
1 ч.л. джоджен
черен пипер
сол
за заливката:
2 яйца
300 г кисело мляко
2 с.л. брашно
1 щипка сода
100 г кашкавал
Листата лапад се почистват от дебелата жилка, попарват се с вряла вода и се нарязват.
Каймата се смесва с доматеното пюре и 100 мл вода. Разбърква се много хубаво.
Оризът се измива.
Лукът се нарязва на ситно и се изпържва в 3 с.л. олио. Прибавя се оризът и се готви, като се разбърква, докато си промени цвета. Изсипва се и каймата. Готвенето продължава на котлона, докато каймата стане на трохи. Прибавят се подправките.
Сместа се прехвърля в тавата, в която ще се пече мусаката от лапад и ориз. Прибавя се нарязания спанак и се разбърква хубаво.
Наливат се 2 1/2 ч.ч. (от 200 мл) вода.
Слага се да се пече в загрята фурна на 180 градуса докато водата изври и до готовност на продуктите.
Приготвя се заливката за мусаката с лапад и ориз.
Брашното се размива с малко вода да стане на рядка каша. Добавят се яйцата и се бърка хубаво с тел. Прибавя се киселото мляко, смесено със содата. Разбърква се добре и накрая се изсипва настъргания кашкавал.
Мусаката се изважда и се залива. Връща се във фурната и се допича до хубав загар на заливката.
Леле, много апетитна мусакица, Ил :)
ОтговорИзтриванеС лапада не сме приятели. Аз го обичам, той мен - не, обаче тази мусака си обещавам да я направя :) Още следващата седмица.
Страхотно ястие, Ил! Останаха ми очите в него. Записала съм си го, само да отида на вилата да набера лапада. Благодаря за рецептата! Целувки
ОтговорИзтриванеИли,
ОтговорИзтриванеправя тази мусака обикновено в постен вариант, а много често и с дребни лозови листа.Става чудесна.Твоята също изглежда много апетитно, не се съмнявам,че е вкусна.А лапада, киселеца, копривата, лободата, игликата и други билки - всички тези дарове трябва да присъстват на трапезата.Кога ако не през пролетта.
Поздрави !
Как правите заливката на постната мусака? Благодаря предварително.
Изтриване1 ч.ч. нахутено брашно
Изтриване1 ч.ч. вода (240 мл)
1 ч.л. сол
струйка зехтин за готвене
Първо се приготвя сместа за заливката – поне 2 часа предварително. Нахутеното брашно се пресява в купа, добавя се солта и постепенно се налива водата. Разбърква се с тел до гладко тесто – получава се рядко, подобно на палачинково. Добавя се зехтинът и отново се разбърква. Оставя се да престои поне 2 часа (може и повече).
Това избирам за утрешна вечеря!
ОтговорИзтриване