петък, 5 април 2019 г.

Пържена пъстърва на шайби


Пъстървата е доста постна за мен риба, тъй като има доста ниско съдържание на мазнини. Но пък е полезна рибка, богата на Омега 3 мастни киселини и витамини А и D и присъства редовно в менюто ни. Обикновено  приготвям пъстърва по бързата процедура във фурната (по тази рецепта), но този път реших да я изпържа. По принцип я пържа цяла, сега реших да я нарежа на шайбички, по идея на колежка :) Диде, благодаря! 
Резултатът определено се хареса повече, отколкото цяла пъстърва, така че рецептата се настанява трайно у дома. Няма никаква философия в приготвянето. 

То и рецепта точна няма да има.
Трябва ви пъстърва, лимон, сол, бяло брашно и царевично брашно.

Рибата се почиства много хубаво. Често, дори и купена почистена, има люспи, които трябва да се отстранят. Те са много ситнички и се чистят много лесно. Има хора, които избират да не ги чистят, но аз ги почиствам. След това пъстървата се измива старателно, като се стараете да почистите и тъмната линия до гръбнака, тъй като ако я оставите, може да горчи.
Приключихме със сложната част. :)
Почистената пъстърва се нарязва на шайби.Посолява се. Полива се с лимонов сок на вкус. Всеки знае колко лимон понася. На нас ни харесва с по около 1 с.л. на рибка. Може и да увеличите малко, ако рибите са по-големи. Оставя се да престои 30 минути в хладилник.
Смесват се равни части бяло брашно и царевично брашно. Рибата се овалва в брашното и се изпържва в загрята мазнина.
Това е цялата философия за приготвяне на пържена пъстърва на шайби.
Да ви е сладко! 

1 коментар:

  1. Радвам се, че я сподели, Или! Наистина някои рецепти ни се струва, че няма нужда да запишем в блога, но пък са чудесна идея за други хора. Така, че смятам, че всяка вкусна и сполучлива рецепта има място в блоговете. Ето виж, аз как на Благовещение я приготвих тази твоя рибка. И аз досега я бях пържила само цяла. Определено на шайбички е по-хрупкава и изпържена от всички страни. Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...