четвъртък, 14 март 2019 г.

Пиле Франчезе


Пиле Франчезе според мен е едно от най-добрите неща, които можете да приготвите с пилешко филе. Сготвено по този начин, месото остава много сочно и много вкусно. Пилето и лимонът са класическа комбинация, която се харесва почти на всеки, а ястието се приготвя доста лесно в домашни условия.
Макар че моето проучване установи, че в България не е толкова популярно, Пиле Франчезе е доста известно на запад и в САЩ. Подобно на Салтимбока, и тук първоначално е направено с телешко месо. Дали ще изберете телешко или пилешко, важно е да го готвите на умерена температура, за да предотвратите бързо прегаряне. Т.е. не гответе на максимална степен на котлона, а на 2/3 от мощността. Също така е важно веднага да приготвите соса и да сервирате месото, ако искате то да остане толкова сочно и вкусно, а не да стане студено и сухо.
Едни източници твърдят, че Пиле Франчезе е италианска рецепта. Но според други, кулинарните историци определят, че рецептата не е нито италианска, нито френска. Има твърдения, според които това е италиано-американско изобретение, което вероятно се нарича Пиле по френски заради луксозния си сос с масло и е сътворено от италиански имигранти в Америка.
Не знам каква е истината, но знам, че ние се насладихме на едно вкусно ястие.
Можете да сервирате Пиле Франчезе с паста, картофи или подходящи задушени зеленчуци – например броколи, които да попият соса.



Друго, което бих искала да ви кажа е, че срещнах различни варианти на панировката. Рецептата, която аз избрах да последвам включва яйца, магданоз, пармезан, черен пипер и сол. Но панировката би могла да се направи и само с яйца, а също така бихте могли да добавите и щипка червен пипер или пък сирене пекорино. Още – в някои рецепти отсъства бялото вино и сосът се приготвя само с пилешки бульон, лимон и масло. Магданоз също отсъства на места. Някъде сосът се сгъстява с мъничко нишесте, разтворено във вода, на друго място има малко сметана. Общо взето и тук се импровизира според вкуса. Важното е да приготвите рецептата по начин, който ще допадне на близките или гостите ви.

Обръщам внимание и на още едно-две неща и се насочвам към рецептата, защото знам, че някои от вас вече нетърпеливо я очакват J
.
По принцип сосът трябва да е лимонов, да. Но на мен ми дойде повечко тази киселина и ако не обичате твърде кисело и тръпчиво, по-добре намалете лимоновия сок на половина.
Освен с пилешко филе изпробвах рецептата и с пържола от пилешко бутче. Установих, че се получава успешно и по двата начина, така че можете да не се ограничавате само с филе.
Това е, което се сещам да напиша към момента. Преминавам към рецептата – така, както я изпълних аз.
А по-долу ще видите и видеото, от което може да се ориентирате кое как се случва.




Продукти:

1 бр. пилешко филе пеперуда
½ ч.ч. брашно
2 яйца
една пълна шепа магданоз
50 г пармезан
100 мл бяло вино
100 мл пилешки бульон
1 скилидка чесън
4 с.л. зехтин
4 с.л. краве масло
сок от половин лимон (или на вкус – може да е на половина)
черен пипер
сол

Пилешкото филе – така както е голямо и прилича на пеперуда, се разрязва на две части. Всяка от тях се разполовява внимателно почти до края и се отваря като книга. Поставя се в найлоново фолио  и се начуква, докато се изтъни до 5-6 мм.
Магданозът се нарязва на ситно.
Яйцата се чупят в достатъчно голяма купа. Подправят се със сол и черен пипер. Леко се разбиват с тел. Към тях се прибавя настъргания пармезан и половината от нарязания магданоз. Разбърква се много хубаво.

В тиган на умерена температура (около ¾ от мощността на котлона) се слага зехтина и половината краве масло и се загряват.
Изтънените пилешки филета се потапят в брашното, изтупват се от излишното и след това  се топят в яйчната смес, като се внимава да се покрият много добре.
Филетата се поставят в сгорещената мазнина и се готвят по 4 минути от всяка страна (докато хванат хубав загар). Пилето се изважда в затоплена чиния.
По същия начин се изпържва и второто филе.
В същия тиган вече на максимална степен на котлона, се изсипва бялото вино и се прибавя пилешкия бульон. Слага се и наситнения чесън. Изсипва се лимоновия сок. Тази смес се оставя да ври докато се редуцира на половина. Котлона се намалява на много слаба температура. След това се прибавя останалия магданоз. Слага се и останалото количество масло, като се разтопява на слаб огън.
Пилето се връща в соса за коло 30 секунди.
Сервира се в затоплена чиния и се гарнира с магданоз.

Източник на рецептата - тук

6 коментара:

  1. Чудесно изглежда и звучи Ил! Благодаря, че сподели👌.

    ОтговорИзтриване
  2. Много, много вкусно пилешко месце. Поздрави, Ил!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно предложение, много вкусно изглежда, вкъщи често хапваме пилешко и тази рецепта ме грабна, определено ще опитам.
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Звучи и изглежда много свежо и апетитно, Илианка,
    впечатлена съм и от разкошната ти празнична питка...
    Благодаря, поздрави за теб и усмихнати пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Ще опитам и аз това вкусно пилешко, че и с красиво име.

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесно предложение, ще се възползвам в най-скоро време 😀

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...