неделя, 10 март 2019 г.

Питка за Сирни заговезни


Днес Българската православна църква почита църковния празник Неделя сиропустна, наричан от народа Сирни заговезни или Прошка. Празникът се нарича така, защото всеки член от семейството иска и получава прошка от по-възрастните за изминалата година.

Прошката се взима с думите Прощавай, а отговорът обикновено е Простено да ти е от мене и от Бога.
На Сирни заговезни се четат Христовите думи: "Ако не простите на човеците съгрешенията им и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви." (Мат. 6:15).

На този ден - преди началото на Великия пост, православните християни за последен път до Великден вкусват млечни продукти и яйца.

Още от малка, всяка година почитаме този празник и приготвяме трапеза, на която винаги има питка, баница със сирене, сварени яйца, бяла халва, тахан халва, сирене и боза. Може да се приготви и рибно ястие. Понякога правим, понякога го пропускаме.



Напоследък ми харесват по-семплите питки и в последните години избирам да направя питката за Сирни заговезни на топчета. Тестото е богато - с яйца и мляко и полято с масло, което прави питката неустоима.

Продукти:

220 мл прясно мляко
30 г прясна мая
2 яйца и един белтък
7 с.л. кисело мляко
7 с.л. олио
1 с.л. захар
1 с.л. сол
около 800 г брашно

50 г краве масло
1 жълтък за намазване
сусам за поръсване



В топлото прясно мляко се разтваря маята заедно със захарта. Разбърква се и се прибавят 3 с.л. брашно. Сместа де оставя да шупне. Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Изсипват се солта, киселото мляко, яйцата, олиото и шупналата мая. Замесва се меко нелепнещо тесто. Покрива се с чиста кърпа и се оставя да втаса.
Втасалото тесто се разделя на 12 еднакви части. Оформят се на топчета и се подреждат в тава с диаметър 28 см. Маслото се разтопява и с помощта на четка се намазват целите топчета отстрани. Сложете цялото количество масло. След като тестото втаса, то ще остане между топчетата и се получава много вкусен ефект. Питката се завива с кърпа и се оставя да втаса.
Фурната се загрява на 180 градуса.
Втасалата питка се намазва с разбития с 1 ч.л. вода или прясно мляко жълтък и се поръсва по желание със сусам или мак.
Питката се пече в загрятата фурна на 180 градуса. Ако ви е страх да не прегори, по средата на печенето поставете парче хартия върху нея и продължете да печете до готовност.

Днес е ден за прошка. Искаме прошка и даваме прошка.
Да простим и да ни бъде простено.

1 коментар:

  1. Простено - прости Или.Започва Великия пост и ние така правим трапеза на Сирни заговезни.А в църквата беше много тържествена вечерната служба.Всички присъстващи миряни си взеха прошка със свещениците и владиката.
    А тази седмица от понеделник до петък е строг пост без мазнина.Твоята трапеза е богата, а питката - неустоима.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...