понеделник, 4 март 2019 г.

Свинско с гъби и печени чушки


Обичаме си ние ястията със свинско месо и това е. А ей такива вкусни манджички, уж простички, но пък колко са вкусни! Месото е сготвено до степен на разпадане, а зеленчуците просто се топят.Свинското с гъби и печени чушки не е новост в моята кухня, но този път го приготвих с повече моркови и добавих грах. Получи се много добре.
Към ястието може да добавите вкусно картофено пюре, а и един ориз също би му дошъл добре. Но дори и хубав хляб само да имате, пак ще си хапнете добре :)

Продукти:

700 г свинско месо
2 глави лук
2 моркова
500 г гъби
7-8 печени чушки
200 г замразен грах
1 чаша от 250 г домати от буркан или настъргани
2 с.л. доматено пюре
200 мл бяло вино
100 мл вода
4-5 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. захар
чубрица
черен пипер
сол


Месото се нарязва на малки късчета.  Лукът, морковите и гъбите се нарязват. Доматеното пюре се разтваря във водата. Печените чушки се обелват и нарязват.
Мазнината се загрява и в нея се запържва до златисто месото. Ако си пусне течност, изчакайте да се изпари напълно, като разбърквате периодично. Прибавя се лукът. Разбърква се, като се готви около 1-2 минути. Слагат се гъбите и се готви докато зеленчуците омекнат, като се бърка. Подправя се с червения пипер и се разбърква. Изсипва се бялото вино  и се изчаква около минутка, за да се изпари алкохола. Прибавят се настърганите домати, захарта и печените чушки. Сипва се и разтвореното във водата доматено пюре. Слага се и замразения грах и подправките.
Ястието се прехвърля подходяща тава - ако имате керамична е най-добре, може и в гювеч.
Ястието се слага да се пече във фурната на 180 градуса, докато остане почти само на мазнина и месото се е сготвило до разпадане, както се казва.





5 коментара:

  1. Как ги обичам такива ”простички манджички”.
    Илианка,чудесна е. С едно хубаво хлябче, да го утопиш в мазнинката,
    ммммм....
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате :)
      И на мен са ми любими точно тези манджички :)

      Изтриване
  2. Поне да беше пропуснала описанието в началото, Ил! На закуска да ми се яде това е щуро:). Много харесвам тези твои рецепти, керемидата я правя толкова често у дома, дори сега на 3 март. Поздрави, с пожелания за вълшебен месец март!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце, наистина е малко щуро, но пък ние сме си такива :)
      Благодаря ти от сърце!
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  3. Изглежда разкошно-ще се хареса у дома.
    Благодаря, Илианка, поздрави за теб,
    хубави и усмихнати мартенски празници!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...