събота, 5 януари 2019 г.

Чорба от кисело зеле


Тази чорба от кисело зеле беше вдъхновена от рецептата за Клин чорба. Но тъй като у дома такава не е приготвяна и аз нямам автентична рецепта за Клин чорба, след направено проучване и консултация с приятели от нашата група във Фейсбук, реших да я приготвя по начин, който аз сметнах за удачен. Не я кръстих Клин чорба, защото реших да сложа освен киселото зеле и ориза, и картофи вътре, а не срещнах такава комбинация никъде. И за да няма хора, които ще кажат, че картофи в Клин чорбата не се слагат, кръстих рецептата простичко - Чорба от кисело зеле.
Да си призная, бях лееееко скептична първоначално. Но пък пак ще кажа, мога да си избирам сама вариантите на ястията, които приготвям и да ги нагаждам така, че да ми харесат. Дали ми хареса крайния резултат? Ооооо, да! И то много! Супата се получи гъстичка, киселка и много вкусна. Гарантирам, че с нея можете да изпиете доста ракия, нищо, че е постна. А пък, ако ракията е греяна.... ех....


Продукти:

1 стрък праз
50 мл олио
1/4 малка кисела зелка
1 к.ч. ориз
2 по-малки картофа
1 суха люта чушка
1 сушена сладка чушка
1 л. вода
около 1 л. зелева чорба
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. брашно
1 с.л. чубрица
черен пипер
сол, ако сметнете, че е нужно



Празът се нарязва на ситно.  Киселото зеле също се реже ситничко. Олиото се загрява и в него се изсипва празът. Добавя се щипка сол и се изпържва, докато омекне хубаво. поръсва се с брашното, разбърква се докато брашното лекичко порозовее и се прибавя червения пипер. Бърка се хубаво и бързо, за да не прегори червения пипер, се прибавя зелето. Разбърква се отново и се налива водата. Слага се запечената люта чушка и нарязаната на ситно сушена сладка чушка. Оставя се да ври на тих огън, докато зелето омекне. След това се прибавят нарязаните на кубчета картофи и ориза. Добавя се и чубрицата. Оставя се да поври, докато оризът и картофите са почти готови. Налива се зелевата чорба. Не я изливайте всичката наведнъж.
Налейте първоначално малко повече от половината, оставете супата да заври и опитайте. Всеки човек понася различно кисело, затова добавяйте от зелевата чорба колкото прецените, че ви допада. Имайте предвид и това, че вкусът се променя, след като поври малко, затова не опитвайте веднага, след като добавите зелевия сок, а оставете да ври няколко минути и тогава опитвайте. Това е основно философията на тази супа.
Накрая се поръсва с препечена стрита сушена чушка и малко черен пипер. Мммм! Великолепно!
Добре е да се консумира гореща. Пак ще си направя скоро. Много ми хареса.



5 коментара:

  1. Ил, от все сърце благодаря за рецептата!❤ Чудна супичка! Почти всички продукти имам, отивам само да търся праз. Прегръдки и целувки!😘

    ОтговорИзтриване
  2. Аз много обичам кисело зеле в комбинация с фасул, ориз и картоф така, че ще я пробвам със сигурност.

    ОтговорИзтриване
  3. Ил, благодаря за рецептата! Точно днес получих кисело зеленце подарък от мама и тати и ще пробвам🙂

    ОтговорИзтриване
  4. Честита Нова година, Или! С пожелания за здраве и вдъхновения през цялата година! Чорбата изглежда много вкусно, а снимките ти са супер апетитни. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесна постна супа Или.Веднага ще я спретна , имам продуктите.Макар,че тази година киселото ни зеле още не е напълно втасало, късно го направихме и може би времето вече е доста студено за втасване.
    Поздрави и честита Новата 2019 година !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...