понеделник, 14 януари 2019 г.

Спаначена супа с прясно мляко



Имам няколко рецепти за спаначена супа, но рецепта за спаначена супа с прясно мляко нямах. Реших да изпробвам нов вариант за мен, от който да ви кажа честно много съм доволна. Постигнах сериозен успех. Дъщеря ми за първи път реши да опита супа от спанак. Тъй като не успях да намеря пресен спанак, а твърдо бях решила да правя спаначена супа, се наложи да използвам замразен спанак. Че то много лесно и удобно. J Няма да миеш три часа, да режеш още един и така нататък. Слагаш директно в тенджерата и си готов. Улеснение е голямо. Е, все пак, когато има пресен, няма да го заменя ;)  





Продукти:

200 г замразен спанак
1 глава лук
1 морков
3 с.л. олио или зехтин (може и смес краве масло и олио)
4 с.л. ориз
6 с.л. домати от буркан или настъргани домати
1 ½ ч.ч. прясно мляко
1 с.л. нишесте
4 с.л. прясно изцеден сок от лимон
1 яйце
1 ч.л. червен пипер
чубрица
джоджен девесил
черен пипер
пресен магданоз

по желание - 4-5 листенца свежа мента





В загрятата в подходяща тенджера мазнина се изсипват ситно нарязания лук и нарязания морков. Добавя се 1 с.л. вода и се задушават с малко сол, докато омекнат. Слага се червения пипер и се разбърква. Налива се 1,5 литра гореща вода. Вари се 10 минути на слаб огън. След това се добавя спанака (не го размразявам предварително). Оставя се да заври и се изсипва ориза. Разбърква се. Прибавят се сол, ако е нужно, чубрица и джоджен на вкус.
Когато оризът е готов, се изсипват и доматите. Оставя се да поври още 5-6 минути. Подправя се с черен пипер, девесил и още малко джоджен на вкус. Налива се прясното мляко и се изчаква супата да заври с него.
Отмества се от огъня.
Яйцето се смесва с нишестето и лимоновия сок в голяма купа. Разбърква се хубаво с тел.
Супата се застройва, като с черпак се взима по малко от нея и се изсипва на тънка струйка към яйцето, като се разбърква много добре. Така се прибавя от супата към яйцето, докато се напълни купата. Всичко се връща обратно в тенджерата. Разбърква се и се връща на котлона колкото да заври. Не се притеснявайте, няма да се пресече.
Вече около 3 години правя такава или подобна застройка и се получава много успешно.
Супата се отмества от огъня и се оставя да постои без капак поне 10 минути. След това се поръсва със ситно нарязаните мента и магданоз.
При сервиране може да добавите към горещата супа лъжичка заквасена сметана и/или натрошено сиренце. 



5 коментара:

  1. Или,
    и аз не съм ползвала до сега замразен спанак.Имаме парник на село и цяла зима берем пресен спанак макар и понякога дребен.Чудесна е станала тази супа, прекрасна за студено време.
    Поздрави и прекрасна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина изглежда много апетитна, фина и вкусна,
    впечатли ме и застройката, иска ми се да опитам...
    Сърдечни поздрави, Илианка и усмихнати януарски дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Илианка
    Как мога да заместя нишестето в застройката, за да се получи чудна?😊
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тя и с нишесте си е чдна, Руми. В тази комбинация с нишесте и лимон яйцето не се пресича. Но, ако искаш, можеш да си направиш застройка само с яйце по стандартния начин.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...