неделя, 27 януари 2019 г.

Пълнена кисела зелка с кайма


Вече съм изпробвала два варианта на пълнени кисели  зелки, като тази със свинското ни е особено любима. Сега обаче имах кайма и реших да направя вариант между двете рецепти, които съм приготвяла. Получи се и още как. Много вкусно е зелето, приготвено така, а е и ефектно. Препоръчвам тази рецепта с две ръце.
Аз я приготвих с повече продукти, защото имах такива налични, но вие бихте могли да спестите някои от тях, ако ги нямате в момента - като гъбите и целината например, а дори и суджука. Беконът не препоръчвам да пропускате, тъй като от него ястието придобива един по-добър вкус, но не е проблем да се направи и без него. И така - задължителни се оказват киселата зелка, каймата, ориза, лук, морков, домати и подправки. Но все пак с екстрите е по-добре :)
Аз пекох ястието в чугунена тенджера с капак, но може да го приготвите и в обикновена тава, само трябва да покриете с фолио.

Продукти:

1 кисела зелка с диаметър около 20-22 см
500 г кайма (при мен смес)
100 г пушен бекон
1 парче суджук - не много сух (или сурова наденица 1 парче)
3-4 парчета сушени гъби (ако имате)
1 глава лук
2 моркова
1 суха чушка
50 г целина
1/2 ч.ч. ориз
4 с.л. домати от консерва
1 1/2 ч.ч. вода
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
1 к.л. джоджен
черен пипер
мъничко сол
олио



От зелката се отделят най-външните две листа и се запазват. Издълбава се откъм кочана, като се внимава да се запазят външните слоеве листа и целостта на зелката да се запази.
Издълбаната част се нарязва на ситно. Лукът се реже на ситно, целината на кубчета, а морковите се настъргват на ситно ренде. Оризът се измива хубаво.
Около 40 мл олио се нагряват и в него се изсипват лука, морковите, целината, нарязаната на ситно сушена чушка и нарязания на кубчета бекон. Посоляват се съвсем малко и се готвят, докато омекнат зеленчуците. Изсипва се ориза и се бърка, докато оризът си промени цвета. Налива се водата и се прибавят доматите и нарязаните на парченца гъби. Котлонът се намалява и се сместа се оставя да къкри на слаб огън, докато течността  се поеме от ориза. Към края се слага и нарязания на по-дебели парчета суджук. Отмества се от огъня и се добавят подправките. Разбърква се добре.
Към тази смес се добавя суровата кайма и всичко се разбърква много хубаво.
Издълбаната зелка се напълва с така приготвената смес.


Остатъка от каймата и ориза се смесва с нарязаното зеле. Разстила се в съда, в който ястието ще се пече. Отгоре се полага напълнената зелка. Тази прелест се залива с около 200 мл зелева чорба и около 100 мл вода или толкова, че слоя зеле, с който сме застлали дъното, да се покрие добре. Самата зелка също се полива с част от тази течност, след което се покрива с отделените в началото листа. Намазва се отгоре с малко олио и съдът се захлупва или се покрива с фолио.
Пече се в загрята фурна на 180  градуса до готовност.


6 коментара:

  1. Или,
    прекрасно ястие, чудесно изглежда в тази чугунена тенджера.Великолепна пълнена зелка.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Ели!
    Наистина е вкусно ястието :) А тенджерата много си обичам :)

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда много ефектно, апетитно и вкусно предложение,Илианка!
    Ще се хареса у дома; чугунената тенджерка и представянето - страхотни.
    Харесах и идеята за телешкото - Благодаря и най-сърдечни поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
  4. Никога не съм пълнила зелка, ефектно и вкусно изглежда. Това, което ме изненада тук са доматите, не съм слагала никога на кисело зеле.

    ОтговорИзтриване
  5. Или, разкошно ястие и много апетитни снимки. Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...