понеделник, 27 ноември 2017 г.

Бързи содени питки със сирене



Тези бързи содени питки могат да се нарекат първи братовчеди на Мързеливките, но в същото време и доста се различават от тях. Можете да  приготвите содените питки със сирене както за закуска, така и за добавка към обяда или вечерята. Както повечето хлебчета със сода, така и тези содени питки се приготвят много бързо. Не е необходимо тестото да втасва или да престоява. Замесват се и веднага се пекат. Освен сирене, по желание можете да им добавите и кашкавал, шунка или колбас, или каквото прецените по ваш избор и вкус.



Продукти:

около 700-800 г брашно
150 мл прясно мляко
150 мл разбито кисело мляко
1 яйце и 1 белтък
150 мл олио
1/2 ч.л. сода
10 г бакпулвер
1 с.л. мед или захар
1 ч.л. сол

200 г сирене

1 жълтък за намазване
сусам за поръсване



Содата се разтваря в киселото мляко.
Брашното се пресява. От него се отделя половината и се смесва с бакпулвера.
В голяма купа се смесват киселото мляко със содата, прясното мляко, яйцето и белтъка, солта, меда и олиото. Разбъркват се с тел. Към тях се прибавя брашното с бакпулвера и се разбърква хубаво. След това постепенно се добавя от останалото брашно и се замесва мекичко тесто. На мен ми отидоха 750 г брашно. Прибавя се натрошеното сирене.  Меси се, докато спре да лепне, ако е нужно, добавете още малко брашно. (Моето сирене малко се изгуби, явно не е било много сирене, но пак се получиха вкусни питчици.)
Разделя се на 16 еднакви части, които се оформят на топчета.
Подреждат се в застлана тава с хартия за печене, която много леко е намазана с олио или добре намаслена тава. Не е нужно да се слагат на много голямо разстояние, защото не се разливат настрани много.
Намазват се с разбития с лъжичка вода жълтък и се поръсват със сусам.
Пекат се в загрята фурна на 170 градуса, докато хванат хубав загар.
Охлаждат се около 20 минути преди консумация.

От замесването на тестото до изпичането на втората тава, ми отне 1 час и 20 минути. Не знаех дали няма да се надуят много, затова ги сложих на по-голямо разстояние и използвах 2 тави. Но вече ще ги подреждам само в една и времето за приготвянето на тези вкусни питки ще бъде още по-кратко.


5 коментара:

  1. Обичам содени питки, Илианка,
    а твоите изглеждат страхотно... Благодаря!
    Много ми харесват, записвам си рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка :) ще се радвам да се харесат и у вас!

      Изтриване
  2. Или,
    тези питки наистина се различават от мързеливките.Записвам рецептата за проба, лесна е и много бърза.Със сода няма толкова много бухване както с мая, но изделията са чудесни на вкус.
    Поздрави и лек и спорен ден !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вкусни и бързи :) Радвам се, че ти харесват, Ели!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...