сряда, 22 ноември 2017 г.

Пълнени чушки с картофи, кайма и ориз :)


В нашия край или поне в моето семейство не са се приготвяли пълнени чушки с картофи. За тях четох преди време и се впечатлих. Сигурна бях, че на мен ще ми харесат, но на половинът нямаше да допаднат особено във варианта, в който ги четох - сварени намачкани картофи, подправки и по желание сирене. Затова реших да ги направя по мой си начин, нарязах на кубчета картофите, добавих кайма и малко ориз за заблуда на противника :D После видях, че и други приготвят чушки по този начин :)
Получиха се много вкусни. Може да опитате и вие.

Продукти:

10-14 чушки (зависи от големината)

250 г кайма
2 средни картофа
1/2 к.ч. ориз
1 глава лук
1 морков
2-3 скилидки чесън
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
черен пипер
сол

2 с.л. доматено пюре

брашно


Лукът се реже на ситно, а морковът се настъргва. Картофите се режат на ситни кубчета. Оризът се измива. Чушките се почистват от семките и леко се срязват на върха, без да се стига до край.
В малко загрята мазнина се слагат лука и морковите и се готвят до омекване. Слага се каймата и се разбърква хубаво - да стане на трохи. После се сипват картофите, наситнения чесън и ориза. Готвят се още минута-две, като се бъркат и се налива 1 кафена чашка вода. Оставя се къкри на слаб огън, докато водата напълно се поеме от ориза.
Тиганът се измества от огъня и се добавят подправките, като се разбърква много хубаво.
Чушките се пълнят с приготвената плънка. Потапят се в малко брашно откъм отвора и се подреждат в приготвена тава.
Доматеното пюре се слага в тигана, в който е била сместа за пълнене и се налива вода, като се посолява леко. Разбърква се добре. Излива се върху чушките и ако е необходимо, се налива ще вода в тавата - така, че да покрие около 2/3ти от чушките.
Пекат се в загрята фурна на 180 градуса. Като се запекат от горната страна, се обръщат, за да се запекат и от другата страна. Готвят се до готовност.





4 коментара:

  1. Много апетитно изглеждат тези снимки, Илианка! Направо се просягам към екрана! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Или,
    правила съм пълнени пиперки със зеленчуци и картофи.Твоят вариант също е интересен и много вкусен.Пиперките с кайма и добавки са много вкусни и любими в много семейства.Разнообразявам и аз плънката с булгур, елда, просо, перлен ечемик, жито.И така се получават чудесни пиперки.
    Поздрави и лек ден !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От твоите варианти съм опитвала само с булгур, Ели. Бих опитала и друга комбинация :)
      Благодаря ти!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...