понеделник, 13 ноември 2017 г.

Свинско печено с бира


Обичам изпечено голямо парче свинско месо. Рецепти за свинско с бира съм предлагала и друг път, но не са били за цяло парче месо. В случая съм използвала свинска плешка, но би се получило добре и със свински врат например.Рецептата за свинско печено с бира се приготвя лесно, но изисква повече време за печене. Но ние обичаме бавно печените меса. Да станат вкусни и сочни и да се топят в устата. А какъв вкусен сос се получава от печеното. Мммм, добре, че има още малко от него.... :) Няма да се размотавам повече, направо ще ви напиша рецептата.

Продукти:

около 1,5 кг свинска плешка

3 с.л. олио
5 с.л. соев сос
2 с.л. балсамов оцет
2 с.л. сос от нар (може и да се пропусне, ако нямате)
4 с.л. кетчуп
2 равни с.л. кафява захар
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. лют червен пипер (по желание)
1 ч.л. риган
1 к.л. куркума
черен пипер на вкус
сол на вкус (1 с.л. сложих аз)

250 мл бира

5-6 листа салвия

2 плика за печене



Всички продукти от олиото до солта се смесват в купа и се разбъркват хубаво. Месото се почиства от ципите и мазнините, измива се и се подсушава. Намазва се добре с приготвената смес и се оставя в хладилник минимум за 2 часа, по-добре за 8-10 или от предната вечер, като 3-4 пъти се полива с маринатата.
Така приготвеното месо се поставя в плик за печене. В плика се излива  всичко, което е останало от соса и се налива бирата. Върху месото се слага и салвията.  Пликът се завързва и се поставя в още един плик, за по-голяма сигурност. Слагат се в тава.  Поставя се в загрята фурна на 200 градуса и се пече на тази температура докато сосът вътре заври. След това фурната се намалява на 160 градуса и се пече 2,5 - 3 часа, докато месото хубаво се изпече.
След това пликовете се разрязват и месото и сосът внимателно се преместват в тавата.
Ако искате да използвате соса, ви препоръчвам да го сгъстите с 1-2 лъжици нишесте, разтворено в малко вода, които да излеете в соса, както е направо в тавата.
След това тавата с месото и соса се връща във фурната и се запича отново на 200 градуса, докато месото хване лека коричка отгоре. 

5 коментара:

  1. Или,
    и моята майка използва червено вино или бира за печене на свинско месо.Но твоят сос е много ароматен и богат и то със със от нар.Чудесно свинско печено се е получило.
    Поздрави и лека и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели. Наистина чудно става месото, придружено от бира или вино :)

      Изтриване
  2. Страхотно! Пък и с листенца салвия :) Бих подала чинийка, но съм сигурна, че есвършило :)
    А цялото парче врат си е наслада за небцето - много по-сочно е месото :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съгласна. Аз много харесвам врат, но не всички у нас са му феновe :D

      Изтриване
  3. Страхотна рецепта, подходяща за гости и за семейните вечери :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...