неделя, 24 септември 2017 г.

Круфини


Когато кроасанът срещне мъфин... се получава невероятно вкусен круфин!
За направата на круфин се използва тесто с мая, което е много тънко разточено, добре намазано с масло, навито на руло, след това разрязано, навито и изпечено във формата за мъфини.
Преди време много се впечатлих от рецептата на Дианка за постни круфини. Още тогава знаех, че ще ги направя, но малко се отложиха във времето. Скоро Тайна показа нейните и ми ги припомни. За направата на тези круфини използвах рецептата от видеото, което сподели Тайна. За по-добро разбиране на начина на приготвянето, видеото можете да намерите в края на рецептата.

Аз избрах накрая да ги намажа със захарно-меден сироп, както е посъветвала Дианка.  Иначе можете да ги изчакате да се охладят и да ги поръсите с пудра захар. По желание може да сложите пълнеж от сладко, шоколад или крем.

Като за първи опит, съм доволна. Но все пак има какво да се желае по отношение на тънкото разточване. Обаче съм сигурна, че рецептата ще се настани трайно у нас и ще имам възможност да се усъвършенствам.


Продукти:

300 г брашно
50 г захар
6 г суха мая
1/2 ч.л. сол
140 мл вода
50 г стопено краве масло

100 г краве масло на стайна температура

Маята се разтваря в хладката вода, заедно с 1 с.л. от захарта и се оставя настрана за около 10 минути, за да се активира. Аз добавям и 2-3 с.л. от брашното при маята.
Брашното се пресява и към него се прибавя останалата захар и солта. Изсипва се шупналата мая и се замесва тесто. Прибавя се и стопеното масло постепенно и се меси, докато тестото го поеме изцяло. Месенето на тестото продължава около 10 минути.
Тестото се оставя да втаса в намаслена купа и се покрива с найлоново фолио. След като удвои обема си, се изважда от купата и се разделя на 6 равни части, които се оформят на топчета. Покриват се с найлоново фолио и се оставят да починат за около 15 минути. Всяка топка се разточва на тънка и дълга лента - около 65 см, на леко набрашнена повърхност.
Лентата се намазва с маслото на стайна температура и се навива на руло откъм тясната страна, като рулцето леко се издължава с помощна ва пръстите, докато навивате.
Така се подготвят всичките 6 броя.
Формата за мъфини се намаслява с четка  много леко.



Всяко рулце са разрязва на две части по дължина. Всяка част се навива, като се стремим разрезът да остане от външната страна. Поставят се във формата за мъфини.
Когато се приготвят всички, круфините се покриват отново с фолио и се оставят да втасат около 1 час. Фурната се загрява на 180 градуса и в нея се слагат втасалите круфини. След като леко се запекат отгоре, можете да покриете с хартия, за да не прегорят. Пекат се до златисто.
Изваждат се от формата и се оставят да се охладят върху решетка.

След това могат да се напълнят със сладко, с крем или шоколад и да се поръсят с пудра захар.
Както казах горе, аз ги намазах със сироп, който приготвих, като смесих 2 с.л. вода с 2 с.л. захар, сложих в микровълновата да заври, извадих и добавих пълна супена лъжица мед. Разбърках и с топлия сироп намазах много леко с четка охладените круфини.

После поръсих много леко с пудра захар и сложих по една захаросана черешка за разкош.


Ето и обещаното видео.



7 коментара:

  1. Много ми харесва и допада, че са бързи :) Виж за името не мога да кажа същото. :v

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имало и кръфин. И то толкова ми харесва... но пък съдържанието си го бива :)

      Изтриване
  2. Разкошни са...,Илианка.
    Вълшебица си ти и благодаря! /знаеш защо/...
    Прекрасна, усмихната и вдъхновена есен ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка! Прекрасна есен и на теб!
      И те очаквам <3

      Изтриване
  3. Или,
    бях видяла видеото при Дианка на тези тестени изделия.Все още не съм пробвала да ги направя.Но изглеждат прекрасно, чудесни са.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...