петък, 9 декември 2016 г.

Постни палачинки

Постни палачинки с газирана вода

Рецептата за тези постни палачинки с газирана вода успешно заменя рецептите за палачинки с яйца и с мляко. Освен по време на пости, могат да ви спасят и когато нямате достатъчно продукти да приготвяте други по-богати палачинки. Аз често правя и палачинки без мляко, когато се озова в ситуация без прясно мляко в хладилника, но това е друга тема...
А какъв пълнеж ще им сложите, това зависи само от вас. Разбира се, могат да се приготвят в солен вариант или пък сладък - зависи от повода и това, което на вас ви се хапва.

*В рецептата посочвам, че добавям ванилия. Ако обаче вие искате да ги приготвите със солен пълнеж, тогава пропуснете тази съставка.

Продукти:

2 ч.ч. газирана вода
2 ч.ч. пресято брашно
2 с.л. олио
1 щипка сол
1 ч.л. захар
1 ванилия*

Всички съставки се изсипват в достатъчно голяма купа и се разбъркват до хомогенна смес без бучки - гъстотата предполагам знаете - като боза. Възможно е да се наложи да се добави още малко газирана вода или пък брашно. Тиган с незалепващо покритие се загрява с 1-2 капки мазнина. Изсипва се от сместа (количество в зависимост от големината на тигана :) ) и палачинките се пекат от двете страни.

Сервират се с пълнеж по желание.


2 коментара:

  1. ауу... значи моите палачинки били такива. Много ме е яд като им слагат мляко и яйца- все ми избиват на омлет, че от Баба знам поне 4 яйца и чаша мляко и колкото брашно толкова ...

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотни са, Илианка,
    много нежни и фини, чудесна идея и много изкушаващи снимки.
    Благодаря и поздрави за теб.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...