На някой може да изглежда странна тази яхния от нахут и киноа, но всъщност се получи много вкусна и внесе разнообразие в постното ми меню. Прилича малко на яхнията от боб, но всъщност е доста различна :) В тази яхния съм използвала вече сварен нахут, но ако нямате, ще трябва да си сварите предварително - нахутът се почиства (ако има от какво), измива се и се накисва във вода от предната вечер. Преди сваряването водата се излива, измива се и се налива нова вода. Сварява се без да се добавя сол докато омекне добре. Ако пък нямате време да варите, лесно можете да се снабдите с консерва.
Продукти:
2 ч.ч. сварен нахут
1/2 ч.ч. киноа
1 глава лук
1 морков
1/2 ч.ч. нарязани домати (може от консерва)
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
чубрица
сух девесил
сол
1 с.л. брашно
Лукът и морковът се нарязват. Задушават се в 2 с.л. мазнина и 2 с.л. вода докато омекнат.
Аз използвах олио от авокадо Alexandria, което се слави с една от най-високите точки на димене сред растителните мазнини (249°C), също така е универсална мазнина – с него спокойно може да се пържи, пече, сотира, задушава, както и да се използва в маринати и дресинги за салати и е богат източник на витамини и антиоксиданти.
Слага се червения пипер и се разбърква. Изсипва се сварения нахут и се налива вода - да го покрие около 2 пръста отгоре. Прибавя се киноата и се оставя да се вари на тих огън, като се разбърква периодично. След като се свари киноата, се прибавят доматите и подправките и ястието се готви още около 5-6 минути.
Брашното се размива с малко вода на каша и се прибавя към готовата яхния. Разбърква се, оставя се на котлона още две минути и яхнията е готова.
Поръсва се с пресен магданоз по желание.
Страхотна идея - изглежда много апетитно, Илианка.
ОтговорИзтриванеНахут и киноа наистина е една чудесна комбинация и аз я харесвам ...
Благодаря, поздрави за теб и прекрасна нова седмица!И сладките са разкошни!
Или,
ОтговорИзтриваневсичко приготвено с нахут е много вкусно.А комбинацията нахут - киноа е страхотна.Не се съмнявам,че се е получило много вкусно и апетитно ястие.Чудно е.
Поздрави !
Прекрасна рецепта. Любима на моите внуци.
ОтговорИзтриванеРецептата е хубава, но е важно и изпълнението. Щом е любима на внуците, значи изпълнението е на ниво :)
Изтриване