четвъртък, 13 октомври 2016 г.

Крем пита


Тази вкусна крем пита направих почти :D по рецептата на Инчето. Харесах си нейната рецепта, добавих нещо и от мен (дали по принуда или по избор :D) и се получи този вкусен десерт.
Крем питата е много креместа, ухае на масло и е достатъчно плътна, за да могат да се нарежат хубави парчета.
Както вече написах, промених някои неща от рецептата на Инчето неволно. Първото беше бутер тестото. Който не чете внимателно, а си измисля, така става... Тя е написала, че е ползвала тесто на Билла, а аз съм прочела Белла... Взех голям пакет на всичкото отгоре, а употребих половината. :) Другото, което се случи да променя е, че добавих 50 г нишесте ягода, тъй като се оказа, че от натуралното ми нишесте е останало само 100 грама. Иначе добавих два жълтъка и сложих малко повече масло.
Така че, както виждате, рецептата търпи импровизации. Рецептата се получи и с това бутер тесто, но предполагам, че с прясно бутер тесто ще се получи по-добре.

Продукти:

1 брой свежо бутер тесто или 400 г бутер тесто на Белла
1 1/2 литър прясно мляко
1 ч.ч. захар (250 мл)
2 пакета пудинг ванилия на Д-р Йоткер
150 г натурално нишесте (може част от него и да не е натурално)
150 г краве масло
2 жълтъка
2 капсули есенция ванилия Д-р Йоткер



Започва се с изпичане на корите. Тавата, в която аз подредих крем питата е с размер 28 на 20 см и корите трябва да се съобразят с размера на тавата. Листа тесто се разделя на две равни  части. Едната кора се разрязва на парчета, колкото искаме да са големи парчетата на крем питата, която ще сервираме. Надупчват се с вилица и се намазват леко с вода, за да не се надуват много. Пекат се в загрята фурна на 180 градуса.
През това време се приготвя кремът. 1 литър от млякото се слага да заври заедно със захарта. Пудингът и нишестето се смесват с жълтъците и с останалото студено прясно мляко. След като млякото със захарта заври, се отмества от огъня и се изсипва нишестената смес. Бърка се с тел много добре, докато стане хомогенна смес и се връща на котлона, при непрекъснато бъркане да заври. Понеже сместа е много гъста, трябва да бъркате много упорито, за да се получи гладък крем. След завиране, тенджерата се отмества от котлона и се прибавя нарязаното на парченца краве масло и ванилията. Бърка се тел. В този момент кремът се разслоява от разтопеното масло. Нужно е да се разбърка много добре, докато се получи гладък и лъскав крем.
Аз застлах правоъгълната тава с найлоново фолио - дъното и стените. Може да се използва и хартия за печене. Крем питата се сглобява, като на дъното на тавата се слага цялата кора изпечено тесто. Изсипва се кремът и върху него се нареждат останалите изпечени парченца бутер тесто и леко се притиска. Оставя се да се охлади напълно, прибира с в хладилник и е нужно да престои поне 3-4 часа. Поръсва се с пудра захар.
При мен стоя цяла нощ и на следващия ден я извадих напълно стегната от тавата, отстраних фолиото и сервирах на парчета. 

1 коментар:

  1. Или,
    преди време правих и аз такава бутер крем - пита.Използвах рецепта от друг блог.Тестото се слага сурово, изсипва се готовият крем и се покрива с вторият суров блат.Така се пече с два сурови бутер блата и крем и след изпичане се нарязва на парчета.Много добре се получи също.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...