понеделник, 13 юни 2016 г.

Картофи по селски на фурна


Картофите по селски са много популярно мезе за изстудени напитки. Освен да ги поръчате в заведение, успешно можете да си ги приготвите и вкъщи. Рецептата за тези картофки по селски се приготвя на фурна и това за доста хора е значителен плюс. Картофките са много вкусни и не са никак трудни за приготвяне. Единствено може да се понацапате повече, но това едва ли би било проблем, тъй като следва много вкусно похапване :)


Продукти:


1 кг картофи
5-6-7 с.л. галета
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. чубрица
1 ч.л. риган
1 ч.л. куркума
около 1 ч.л. черен пипер
по желание може да добавите щипка лют червен пипер
сол на вкус
1 к.ч. олио

Картофите се обелват, измиват се и се нарязват на резени. Около 2 л. вода се слага да заври с 1 с.л. сол и картофите се изсипват в нея. След като заврат отново, се оставят да поврят 5 минути. След това се заливат със студена вода и се оставят да се охладят. Подсушават се върху чиста кърпа. 
И сега има два варианта. 
Първи вариант - смесвате в купа олиото с галетата, солта и всички останали подправки и овалвате картофките резен по резен в тази смес.

Втори вариант - смесвате галетата със солта и останалите подправки. Потапяте всеки резен картоф първо в олиото, а после и в подправките.

След това подреждате картофите в голяма тава, застлана с хартия за печене и печете в загрята на 180 градуса фурна до придобиване на апетитен загар.

Аз изпробвах и двата варианта и резултатът от първия ми хареса повече.




4 коментара:

  1. Или,
    прекрасни са картофките.Но трябва да се използват стари, а не пресни картофи , нали ? Те по - бързо се разваряват.Чудесна гаринтура и мезе са тези картофки.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Идеалното бирено мезенце, особено с това европейско първенство сега. Какво друго му трябва на човек - студена биричка и вкусно хапване.....

    ОтговорИзтриване
  3. Ако сипеш и по едно тараторче, съм вечно твоя :) Любима лятна вечеря!

    ОтговорИзтриване
  4. Направих го като мезе за биричка с майонезено-горчичен сос. Страхотни са!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...