събота, 18 юни 2016 г.

Сос Фрикасе с кисело мляко или вкусен бял сос за пълнени чушки, пълнени тиквички и какво ли не :)


Тези дни си дадох сметка, че нямам публикувана отделно рецептата за този сос Фрикасе с кисело мляко в блога. А тя с основание заслужава отделна публикация. Приготвям я неизменно от толкова много години... всъщност я научих от  Жоро Бордовски, лека му пръст. 

Рецептата за този бял сос чудно придружава пълнени чушки с кайма и ориз, руло "Стефани", пълнени тиквички в различни варианти, кюфтенца, разни месца...

Нямам снимка само на соса, но подбрах снимки на ястия, с които съм го снимала. Дано следващия път като направя, остане време да снимам отделно. 


Продукти:

1 кофичка кисело мляко
3 с.л.зехтин (краве масло)
3 с.л.брашно
400 мл вода или бульон*
1 жълтък**
сол на вкус 
чере н пипер
Запържва се брашното в мазнината до златисто, добавят се останалите съставки, разбива се с тел и се вари около 5 минути при постоянно разбъркване.

* Ако готвите пълнени чушки или пълнени тиквички, можете вместо вода да сипете бульона, в който са се готвили чушките. Дори и да ги пека, аз наливам доста вода, за да ми остане излишък за приготвяне на соса. 
** Напоследък слагам цяло яйце и няма никакъв проблем. 




4 коментара:

  1. Ааааа, знам го това сосче, мама го приготвя по същия начин. Вкъщи всички много го обичаме!

    ОтговорИзтриване
  2. Всичко на снимките бих хапнала! Чудесен сос, Илианка!

    ОтговорИзтриване
  3. Мда...соса на Жорето...класика!

    ОтговорИзтриване