понеделник, 6 юни 2016 г.

Хляб с тъмна бира

В отговор на предизвикателството на Метро и шеф Юри Велев, което ни беше отправено по време на Годишните кулинарни награди на Блоговодител, а именно да сготвим с бира, която любезно ни предоставиха от Метро, се появява и рецептата за този невероятно вкусен и лесен хляб с тъмно пиво.


Препоръчвам тази рецепта за домашен хляб, защото е много лесна, продуктите не са много и може би най-важното за тези от вас, които се страхуват от тестото - не се меси. Е, вкусен хляб без месене. Кой не обича мързеливи и вкусни рецепти?

Когато чух, че трябва да приготвим нещо с тъмна бира, веднага си представих хляб. Единственото, за което съжалявам е, че нямах търпение да си купя ръжено брашно и да приготвя хляб от ръжено брашно с това прекрасно тъмно пиво, а го направих с бялото брашно, което имах вкъщи в този момент, но нищо... следващия път.

 Продукти:

1 ч.ч. е с вместимост 250 мл.


1 1/2 с.л. суха мая
1/2 ч.ч. топла вода (клоняща към гореща, но не вряла)
1 1/2 ч.ч. тъмна бира на стайна температура
1 с.л. мед
1 с.л. сол
1 щипка сода
4 1/2 ч.ч. брашно




 Приготвянето е лесно. Смесват се водата (водата трябва да е по-топла от нормалните случаи, когато месим тесто, защото трябва да затопли и бирата) и тъмното пиво. Към тях се прибавя меда, сухата мая и две-три шепи брашно. Всичко се разбърква много хубаво и се оставя да втаса, докато хване "шапка".

Брашното се пресява в голяма купа и в него се прави кладенче. Слагат се солта и содата. Изсипва се втасалата закваска и тестото се разбърква хубаво, докато стане хомогенно. Купата се покрива с найлоново фолио или с чиста кърпа и тестото се оставя да втасва, докато увеличи двойно обема си и по повърхността се появят хубави мехури.
Получава се доста лепкаво тесто. Не е нужно да добавяте още брашно. Това е напълно достатъчно за този хубав хляб.
След като тестото е втасало, плотът не посипва с малко брашно и тестото се изсипва върху брашното. Внимателно се оформя на хляб с набрашнени ръце.
Тавата, в която ще се пече хлябът се застила с хартия за печене, отново поръсена с малко брашно. Оформеното тесто се прехвърля в тавата, покрива се с кърпа и се оставя да втаса още около 20 минути.
През това време се загрява фурната на 180 градуса.
Повърхността на втасалия хляб се поръсва леко с брашно и отгоре се прави надлъжен разрез с остър нож ( с дълбочина около 2 см).
Преди хлябът да се сложи в горещата фурна, е добре с пулверизатор да се напръска хубаво във фурната, за да се образува пара. Слага се хлябът и по време на печенето, за да се образува хрупкава коричка, е добре да се пръска още 3-4 пъти, като се внимава да не попада вода върху самия хляб.
Пече се до хубав загар от всички страни. Ако отгоре се запече повече, а още е суров, може да го покриете с хартия за печене и да печете до готовност.







10 коментара:

  1. Звучи интересно и изглежда вкусно!

    ОтговорИзтриване
  2. Много интересна рецепта за хляб, харесва ми:)

    ОтговорИзтриване
  3. И аз се нареждам да кажа колко ми харесва този неустоим и сигурна съм много вкусен хляб!
    Ще се възползвам от идеята, вдъхнових се :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. Или,
    знам доста рецепти с бира, но виж за хляб не съм се сетила.Обикновено правя палачинки или кекс, също кюфтета, марината за месо.Бирата и газираната вода имат страхотни предложения.Чудесен е хлябът.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Или, разби ме, с това! Очаквах месни рецепти с бира, но хляб - тц! Браво, момиче! Успех в предизвикателството!:)

    ОтговорИзтриване
  6. Много обичам хляб с бира, е с тъмна не съм правила:), но твоят ме изкуши много!

    ОтговорИзтриване
  7. Илианка, страхотен хляб си омесила и изпекла!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте Илияна, заинтригува ме вашата рецепта, но искам да попитам липсата на мазнина прави ли хляба сух. Досега съм правила няколко вида хляб, но винаги има 1 с.л. мазнина.Притеснявам се дали хлябът няма да е много сух. Аз ще пробвам да го направя с смес от ръжено и бяло брашно. Поздрави

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте,
    ами обикновено такъв вид хляб приготвям без мазнина и не става сух. По-скоро се получава леко жилав, което обаче е търсен ефект.
    Но, ако предпочитате, винаги може да добавите една лъжица мазнина по избор.
    Поздрави,
    Илиана

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ви! Ще пробвам и ще напиша отзиви!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...