неделя, 18 октомври 2015 г.

Странджанки, сандвичи, пълнени хлебчета, за едно сирене и... среднощна филийка с масло




Миналата седмица получих една кошница-комплимент  от Лидл. И разбира се предизвикателство да предложа рецепти с продуктите от кошницата. А в нея имаше продукти от фурната на Лидл, сирене камембер, хамон и пакетче краве масло. 




Веднага в главата ми прозвуча "Изпечи сиренето, изпечи сиренето с хляба!". Обаче... какво се случи след като се прибрах вкъщи...
Нямах време да направя нищо същата вечер и затова прибрах продуктите в хладилника и покрих хляба  с кошницата, с идеята да приготвя нещо на следващия ден. Но... късно вечерта, двете с Никол се срещнахме пред кошницата, разрязахме хляба го и си хапнахме прекрасни филийки, намазани само с масло. И така... плановете ми за приготвяне на каквото и да е с него категорично пропаднаха.
Няма хляб, няма рецепта, няма снимка - няма публикация. Но грешката е поправима. Отидох отново до Лидл и си купих същия хляб. Само че плановете ми да вложа хляба и сиренето в една рецепта отново се провалиха.
Наложи се да приготвям странджанки. Какво пък. Вкусни са, ядат се от всички у нас и все пак употребявам хляба по предназначение.

Продукти:

Филийки хляб (ако ще печете на грил тиган, нарежете хляба на нормални филийки, а ако ще печете на скара, можете да нарежете по дължина)
300 г кайма
100 мл студена вода
чубрица
черен пипер
кимион

краве масло за намазване на филийте

Каймата се смесва със студената вода и подправките и се обърква много хубаво. Добре е, ако имате време да оставите да престои час-два-три. Хлябът се нарязва на филийки, които се оставят леко да поизсъхнат. Скарата или грил тиганът се загряват много добре. Филиите се намазват хубаво с масло и после с подобаващ пласт от каймата, която хубаво се разстила върху хляба.



























Слагат се да се пекат с каймата надолу. През това време от другата страна се намазват с масло. Пекат се до готовност на каймата и се обръщат да се запекат и от другата страна.


























Това е. После се радвате на вкусно похапване, независимо дали на закуска, на вечеря или пък просто когато сте гладни.

Къде вложих хамона? В ей това пълнено хлебче.
Никол много обича такива хлебчета и често приготвям подобни варианти. Тук е подходящо да се използва кръгло хлебче, но аз имах малка франзела, която също свърши много добра работа.

Как се приготвя:
На хлебчето се изрязва капаче, издълбава се  и се намазва с масло вътре. Слага се от хамона  или друго подходящо месо плътно по стените. Отгоре се чукват 1-2 яйца и се поръсва с настърган кашкавал.

Завива се много хубаво в алуминиево фолио и се пече в загрята на 200 градуса фурна около 15 минути.

Някои похапнахме и вкусни сандвичи.


































А сиренето? Нарязах го на триъгълници, запекох го на сух грил тиган и сервирах полято с мед в компанията на резени хамон.































Много често простичките неща са най-вкусни!

Пожелавам ви много топли и вкусни моменти с вашите близки и приятели!

Благодаря на Лидл България за това вкусно сътрудничество! Бъдете здрави и щастливи!






8 коментара:

  1. Илианка, голяма искусителка си значи. Сега ще ги сънувам тез странджанки :((((..

    ОтговорИзтриване
  2. Ех... честичко се случва вечер. Чувствам се виновна...
    Но се правят лесно, ще си направиш, Аля.
    Наистина са много вкусни, приготвени вкъщи. Правя ги два пъти в последните два дни.

    ОтговорИзтриване
  3. Мале, Ил, ами аз преди малко хапнах и вече съм гладна. :)
    Да видим дали няма да ставам по тъмно да ровя в хладилника:)

    ОтговорИзтриване
  4. Всичките предложения са много апетитни. Ама ще си взема от пълнените питки на Никол :) Знае тя какво да избира.
    Като четох странджанките и се сетих за скорошен коментар в блога на публикацията им при мен. Някой чел по диагонала и пищи (буквално, коментара беше с безброй удивителни) "Не го слушайте тоя глупак на какво ви учи, това да не са кюфтета са слагате яйца.... " ама не чел където трябва, че яйцето е всъщност на принцесите :) не на странджанките. Ама лаф да става.
    А сиренето и при нас така замина - печено, на сух тиган :)
    Хубав понеделник и нова седмица на теб, Или :)

    ОтговорИзтриване
  5. Иле, ама се пренесох в кухнята ти, толкова да са ми на сърце тези бързи и вкусни идеи. :) Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  6. Ех, че изкушаващо Лидълско вдъхновение, Илианка,
    всичките предложения са страхотни - както и продуктите в подаръка!
    Сърдечни поздрави за двете ви и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесни бързи и много, много вкусни идейки. Особено ме плени пълнената франзелка, а сиренцето просто ще е грях да на се комбинира с чаша винце:) Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Дай си бележника! Голяма шестица пиша за странджанките!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...