събота, 8 август 2015 г.

Сушени домати на фурна

От известно време насам сушените домати станаха много популярни у нас.
Използват се за различни цели и винаги резултатът е много вкусен - дали ще ги добавите към паста или салата, ще замесите хляб, ще ги използвате в пълнеж за месо, добавка към сос, към сирене или други зеленчуци, или просто ще си сложите парченце върху препечен хляб (най-любимо за мен!). 
Досега съм си купувала и не бях приготвяла вкъщи. Все ми се струваше, че е голяма разправия и не ми се захващаше с тях.
Обаче сега (не че съм се съмнявала, че така ще се случи) съжалявам, че съм отлагала толкова време. 
Домати можете да си изсушите на слънце или  във фурната. Втория вариант е доста по-бърз и спестява някои процедури.
Затова днес ще ви представя него. 
Най-подходящи за сушене са доматите сорт Рома, защото са твърди и месести. Воднистите разновидности не са подходящи за такава цел. 




Продукти:
2 кг домати Рома *
1 голяма глава чесън
пресен риган
пресен розмарин
сушен риган
сол
зехтин

Доматите се измиват и се разрязват на половинки или четвъртинки - в зависимост от размера им. Подреждат се в тава. Посоляват се и се поръсват с подправките и нарязания чесън. Поръсват се леко със зехтин.
Фурната се загрява на 100 градуса. Доматите се слагат в нея. Сушенето може да отнеме от 2 до 4-5 часа, зависи от големината им и от количеството на вода в тях. Готови са, когато сърцевината им стане почти суха, а краищата им леко се извият нагоре. При мен след 4 часа.

Оставят се да се охладят добре. Слагат се в бурканчета, в които може да се добавят пресни подправки, чесън и зърна черен пипер. Заливат се със зехтин или със слънчогледово олио, така че плътно да се покрият.
Може да се съхраняват в хладилник до 2 месеца. 

Това е. Много са вкусни. Направете си и вие.


* От посоченото количество домати се получиха две бурканчета, които изсуших в две тави.



16 коментара:

  1. Не ти съхранявайте в хладилник, след време зехтинът ще кристализира и ще се втвърди, съхранявайте ги на хладно в мазето. Така миналата година не можах да използвам чере доматчетата, които изсуших :(

    ОтговорИзтриване
  2. Ако се залеят със слънчогледово олио, няма да кристализира.
    Въпрос на избор и вкус.
    А и в кристализирал зехтин пак са много вкусни :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много ни харесаха, тази година май и ние ще си направим сушени доматки. Снимките са великолепни! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. Или,
    приготвям сушени домати, но не от сорт " РОМА ".Това са домати, които имат твърда люспа и леко киселеят , когато се изсушат.Моите домашни, месести, едри домати , когато се изсушат на слънце имат съвсем друг, леко сладникав, много приятен вкус.Доматите за сушене трябва да имат тънка люспа, за да са по вкусни.
    Надявам се, че не се засегна от съветите.Пробвай и ще видиш каква е разликата !
    Весело лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бихте ли ми казали как ги сушите на слънце.Благодаря!

      Изтриване
  5. Прекрасни сушени домати! Зехтинът в хладилника кристализира, но щом постои на стайна температура се втечнява. Слънчеви поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  6. Валя и Ирина, благодаря ви!
    Елена, честно казано в повечето рецепти, които четох се използват такива домати.
    Вярвам, че и с другите ще се получи вкусно, но не знам колко време ще отнеме да се изсушат.
    Скоро някой споделя, че сушенето е отнело около 8 часа.

    Теодора, благодаря!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотна идея - благодаря ти, Илианка,
    изглеждат много апетитно, представям си и вълшебния им аромат.
    Поздрави за теб и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
  8. Илианка, аз не съм много по сушените домати, може би не съм попадала на вкусни купешки. Но рецептата ти ми се видя толкова лесна и така апетитна, че ще ме провокираш да направя. Обаче сега Елена ме разколеба със сорта...аз май такива съм хапвала - с жилава, дебела кожа...май ще пробвам и с друг сорт, месести, но с тънка люспица. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. И аз да споделя моя опит. Ползвах домашни месести домати, които обелих, нарязах на четири и премахнах семената част. Подредих върху хартия за печене, поръсих със сол, риган и малко олио. Пеках във фурната на 200 градуса около час. След това в буркан, заляти с олио и това е. Прекрасни и стават бързо.А нямат и люспи, което ги прави още по-апетитни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм опитвала, но звучи лесно по този начин. Благодаря, че споделихте!

      Изтриване
  10. Аз ги замразявам в пликче и зимата ги вадя реда в бурканче със зехтин или шарлан заливам , подправки и честън. След 3-4 дни са готови за консумация.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И това е добър опит.
      Радвам се, че споделяте. Благодаря!

      Изтриване
  11. Не знам, какъв е този сорт домашни месести домати? Нека rodi да сподели, как е името на този сорт, защото аз от 6-7 години съм пробвала доста сортове домашни домати, но резултата е почти един и същ. Изсъхнат ли, остават почти на люспа. Колкото и да са месести, те са с достатъчно високо съдържание на вода, която при сушенето във фурната, трудно си изпарява, а когато се изпари, почти не остава месо. Същата работа е и на слънце. Вярно е, че вкуса е много добър, сладки са, спор няма, но и месо почти няма. Тази година пробвах от месестото домати, от градината на майка, суших във фурната вечерта от 11 ч, до 7 ч сутринта. Резултата беше както очаквах, почти няма месо, защото процента на водно съдържание е голям. Да не говорим, че в първите часове на сушене тавата се пълнеше със сок и се наложи на 3-4 пъти да я вадя за да го изхвърля, при положение, че предварително бях отстранила семките където е най-водната част на доматите. Предишната година пак суших, но тогава беше сорт "Рома", който също е от градината на майка, но нямах такъв проблем, дори суших едновременно и в тавата и на решетката. Добре, че тази година не си направих този експеримент, защото щях да мия фурна преждевременно:) Иначе до сега доматите, които си ядем и които са си уж месести, сме сушили на сита на село само на слънце. Моят съвет е, ако сушите домати във фурна, ползвайте само сорт "Рома" . Другото е прекалено воднисто, колкото и месесто да ви изглежда.....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Vania сорта на доматите не знам, защото не съм производител, а само консуматор. Но са големи, розови или червени от градината на моя приятелка. Пека ги точно както съм написала и първия пост на 200 градуса около час, може би и по-малко до леко покафеняване открая. Остават месести и в тавата не се отделя никаква течност. Пробвала съм и със сорт Рома, но не съм очарована от тях.

      Изтриване
    2. Сега разбирам, че твоите са печени домати, rodi, щом е на 200 градуса. Не обърнах внимание на това преди. Говорим за различна термична обработка в случая, защото сушенето при мен преминава на 50-60 градуса най много, и е доста продължително във времето. Става въпрос за така наречената дехидратация . Ще пробваме и този начин на приготовление само, че няма да са сушени домати вече :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...