tag:blogger.com,1999:blog-2055463032269825277.post6086647037271362321..comments2024-03-17T21:25:30.402+02:00Comments on Щъркелово гнездо: Сушени домати на фурнаIlianahttp://www.blogger.com/profile/15546326728886368250noreply@blogger.comBlogger16125tag:blogger.com,1999:blog-2055463032269825277.post-27690768142177235032021-08-08T21:30:08.820+03:002021-08-08T21:30:08.820+03:00Бихте ли ми казали как ги сушите на слънце.Благода...Бихте ли ми казали как ги сушите на слънце.Благодаря!<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05020686489471828343noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2055463032269825277.post-49377689167622943482017-09-15T09:49:35.571+03:002017-09-15T09:49:35.571+03:00Сега разбирам, че твоите са печени домати, rodi, щ...Сега разбирам, че твоите са печени домати, rodi, щом е на 200 градуса. Не обърнах внимание на това преди. Говорим за различна термична обработка в случая, защото сушенето при мен преминава на 50-60 градуса най много, и е доста продължително във времето. Става въпрос за така наречената дехидратация . Ще пробваме и този начин на приготовление само, че няма да са сушени домати вече :) <br />Vaniahttps://www.blogger.com/profile/02420376800821713446noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2055463032269825277.post-69611192335396454512017-09-06T12:05:17.271+03:002017-09-06T12:05:17.271+03:00Vania сорта на доматите не знам, защото не съм пр...Vania сорта на доматите не знам, защото не съм производител, а само консуматор. Но са големи, розови или червени от градината на моя приятелка. Пека ги точно както съм написала и първия пост на 200 градуса около час, може би и по-малко до леко покафеняване открая. Остават месести и в тавата не се отделя никаква течност. Пробвала съм и със сорт Рома, но не съм очарована от тях.rodihttps://www.blogger.com/profile/06732310361522067208noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2055463032269825277.post-27150701261201396412017-08-27T22:03:25.497+03:002017-08-27T22:03:25.497+03:00Не знам, какъв е този сорт домашни месести домати...Не знам, какъв е този сорт домашни месести домати? Нека rodi да сподели, как е името на този сорт, защото аз от 6-7 години съм пробвала доста сортове домашни домати, но резултата е почти един и същ. Изсъхнат ли, остават почти на люспа. Колкото и да са месести, те са с достатъчно високо съдържание на вода, която при сушенето във фурната, трудно си изпарява, а когато се изпари, почти не остава месо. Същата работа е и на слънце. Вярно е, че вкуса е много добър, сладки са, спор няма, но и месо почти няма. Тази година пробвах от месестото домати, от градината на майка, суших във фурната вечерта от 11 ч, до 7 ч сутринта. Резултата беше както очаквах, почти няма месо, защото процента на водно съдържание е голям. Да не говорим, че в първите часове на сушене тавата се пълнеше със сок и се наложи на 3-4 пъти да я вадя за да го изхвърля, при положение, че предварително бях отстранила семките където е най-водната част на доматите. Предишната година пак суших, но тогава беше сорт "Рома", който също е от градината на майка, но нямах такъв проблем, дори суших едновременно и в тавата и на решетката. Добре, че тази година не си направих този експеримент, защото щях да мия фурна преждевременно:) Иначе до сега доматите, които си ядем и които са си уж месести, сме сушили на сита на село само на слънце. Моят съвет е, ако сушите домати във фурна, ползвайте само сорт "Рома" . Другото е прекалено воднисто, колкото и месесто да ви изглежда..... Vaniahttps://www.blogger.com/profile/02420376800821713446noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2055463032269825277.post-73255828604776165102017-08-23T19:18:33.380+03:002017-08-23T19:18:33.380+03:00И това е добър опит.
Радвам се, че споделяте. Благ...И това е добър опит.<br />Радвам се, че споделяте. Благодаря! Ilianahttps://www.blogger.com/profile/15546326728886368250noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2055463032269825277.post-26952893698211302132017-08-23T19:17:47.262+03:002017-08-23T19:17:47.262+03:00Не съм опитвала, но звучи лесно по този начин. Бла...Не съм опитвала, но звучи лесно по този начин. Благодаря, че споделихте!Ilianahttps://www.blogger.com/profile/15546326728886368250noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2055463032269825277.post-26427715901693018562017-08-23T16:38:16.494+03:002017-08-23T16:38:16.494+03:00Аз ги замразявам в пликче и зимата ги вадя реда в ...Аз ги замразявам в пликче и зимата ги вадя реда в бурканче със зехтин или шарлан заливам , подправки и честън. След 3-4 дни са готови за консумация.<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/07003461887213918353noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2055463032269825277.post-615449446145565362017-08-22T14:58:56.719+03:002017-08-22T14:58:56.719+03:00И аз да споделя моя опит. Ползвах домашни месести ...И аз да споделя моя опит. Ползвах домашни месести домати, които обелих, нарязах на четири и премахнах семената част. Подредих върху хартия за печене, поръсих със сол, риган и малко олио. Пеках във фурната на 200 градуса около час. След това в буркан, заляти с олио и това е. Прекрасни и стават бързо.А нямат и люспи, което ги прави още по-апетитни.rodihttps://www.blogger.com/profile/06732310361522067208noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2055463032269825277.post-21306184868013744392015-08-11T23:47:28.439+03:002015-08-11T23:47:28.439+03:00Илианка, аз не съм много по сушените домати, може ...Илианка, аз не съм много по сушените домати, може би не съм попадала на вкусни купешки. Но рецептата ти ми се видя толкова лесна и така апетитна, че ще ме провокираш да направя. Обаче сега Елена ме разколеба със сорта...аз май такива съм хапвала - с жилава, дебела кожа...май ще пробвам и с друг сорт, месести, но с тънка люспица. Поздрави!veselahttps://www.blogger.com/profile/03988269056813440928noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2055463032269825277.post-63664720519997359332015-08-10T18:50:30.074+03:002015-08-10T18:50:30.074+03:00Страхотна идея - благодаря ти, Илианка,
изглеждат...Страхотна идея - благодаря ти, Илианка,<br />изглеждат много апетитно, представям си и вълшебния им аромат.<br />Поздрави за теб и хубаво лято!<br />di_anihttps://www.blogger.com/profile/01295904706090464213noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2055463032269825277.post-80518726015585136242015-08-10T13:54:28.862+03:002015-08-10T13:54:28.862+03:00Валя и Ирина, благодаря ви!
Елена, честно казано в...Валя и Ирина, благодаря ви!<br />Елена, честно казано в повечето рецепти, които четох се използват такива домати.<br />Вярвам, че и с другите ще се получи вкусно, но не знам колко време ще отнеме да се изсушат.<br />Скоро някой споделя, че сушенето е отнело около 8 часа. <br /><br />Теодора, благодаря! Ilianahttps://www.blogger.com/profile/15546326728886368250noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2055463032269825277.post-15322443889758320872015-08-10T13:46:26.578+03:002015-08-10T13:46:26.578+03:00Прекрасни сушени домати! Зехтинът в хладилника кри...Прекрасни сушени домати! Зехтинът в хладилника кристализира, но щом постои на стайна температура се втечнява. Слънчеви поздрави и усмивки!Теодора Ангеловаhttps://www.blogger.com/profile/12916055607518507398noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2055463032269825277.post-36457411184817982202015-08-10T11:23:14.805+03:002015-08-10T11:23:14.805+03:00Или,
приготвям сушени домати, но не от сорт "...Или,<br />приготвям сушени домати, но не от сорт " РОМА ".Това са домати, които имат твърда люспа и леко киселеят , когато се изсушат.Моите домашни, месести, едри домати , когато се изсушат на слънце имат съвсем друг, леко сладникав, много приятен вкус.Доматите за сушене трябва да имат тънка люспа, за да са по вкусни.<br />Надявам се, че не се засегна от съветите.Пробвай и ще видиш каква е разликата !<br />Весело лято !Elena Dimitrovahttps://www.blogger.com/profile/01278429469708257845noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2055463032269825277.post-4263843130723861002015-08-09T20:38:40.740+03:002015-08-09T20:38:40.740+03:00Много ни харесаха, тази година май и ние ще си нап...Много ни харесаха, тази година май и ние ще си направим сушени доматки. Снимките са великолепни! Поздравления!Валентинаhttps://www.blogger.com/profile/02358318007770649954noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2055463032269825277.post-17792030597477954432015-08-09T14:04:42.132+03:002015-08-09T14:04:42.132+03:00Ако се залеят със слънчогледово олио, няма да крис...Ако се залеят със слънчогледово олио, няма да кристализира.<br />Въпрос на избор и вкус.<br />А и в кристализирал зехтин пак са много вкусни :)Ilianahttps://www.blogger.com/profile/15546326728886368250noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2055463032269825277.post-65462693532220168462015-08-09T12:41:54.596+03:002015-08-09T12:41:54.596+03:00Не ти съхранявайте в хладилник, след време зехтинъ...Не ти съхранявайте в хладилник, след време зехтинът ще кристализира и ще се втвърди, съхранявайте ги на хладно в мазето. Така миналата година не можах да използвам чере доматчетата, които изсуших :(Anonymousnoreply@blogger.com