понеделник, 30 март 2015 г.

Надупени картофи



Интересно е как за толкова дълго време откакто пиша този блог, не съм намерила място на тези картофки в него. Е, най-накрая и това ще свърша.
Рецепти за приготвянето им има много, не претендирам за автентичност. Не съм от Родопите, откъдето се твърди, че произлиза рецептата. Просто ги приготвям така, както на мен ми харесва. И понеже се получават много сполучливи, реших да ги споделя и с вас.

Рецептата е изключително елементарна и колкото и начинаещи да сте в кухнята, ще се справите. Е, трябва все пак да внимавате, докато ги разрязвате 

Рецептата се получава много добре с пресни картофи, но става и с по-стари. Хубаво е да подберете еднакви по размер картофи - средни или малко по-малки.

Продукти:

около 1 кг картофи
4-5 с.л. олио
1-2 с.л. шарена сол
допълнително сол при желание (ако количеството на солта в шарената сол е малко)

Два варианта - можете да ги приготвите небелени (ако са пресни) и да ги обелите, ако кората на старите картофи ви дразни.
Ако няма да ги белите, ги почистете добре с помощта на гъбичка или четка и ги измийте хубаво. А иначе обелете картофите и отново измийте.

След това олиото се смесва с шарената сол и бялата сол и се разбърква добре.
Картофите се разрязват на половинки.
Тавата за печене се застила с хартия или просто се намаслява. (Аз използвам хартия за печене, много по-удобно ми е). Всяка половинка  се потапя отвсякъде в горната смес. Картофите се подреждат в тавата с разреза надолу и "дупетата" нагоре.
Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна.

*Тъй като не искам да се получават много сухи, сипвам съвсем мъничко вода в тавата, след като подредя картофите (около 1-2 мм).  Но това разбира се, е лично моя добавка. В рецептите, които съм чела, не фигурира. 

Получават се невероятно вкусни картофки, които можете да предложите като добавка на сирена или месо, а можете да консумирате и самостоятелно, както често правя аз.

Сигурно е излишно да казвам, че чаша бира ще им дойде доста добре 

8 коментара:

  1. Прекрасни са Или, аз ги правя по същия начин дори и в бързоварка, но също и печени в тавичка.Слагам и малко вода, по - добре се получават.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. аз пък пак от Родопския край ( макар и западните Родопи), съм чувала, че надупените са аналогични, но на всяко се слага парченце сланинка. Пак стават вкусни, изобщо нямам и дея за това кои са надупени и откъде идват, само казвам;) Илианка, на мен всякак ми харесват! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Илианка, аз пък не сам ги правила тез:)) Но така ми заблагна от твоите...и да, с водичка също бих добавила, а и сланинка по Мъхче!

    ОтговорИзтриване
  4. Да ти кажа и на мен са ми любими и като излязат пресните първо ги пържа, след това надупвам:)))и после разни други неща приготвям с тях:))) Дали ги имам в блога нямам и представа. Но е факт, че са много вкусни. Ама пък тези как хубаво са си направили коричката, ух, покапах се. Поздрави, Или!

    ОтговорИзтриване
  5. Илианка, чудно вкусни изглеждат твоите картофки! Често приготвям, но никога не съм приготвяла с мерудия и непременно ще опитам!
    Хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
  6. Ммммм изглеждат много вкусни !!! Определено трябва да се опитат :) Поздрави !!!

    ОтговорИзтриване
  7. Еееее тез картофи ги гледам от сумати време..и как имам пресни картофки май туй ще е за вечеря...:)))

    ОтговорИзтриване
  8. Не се маха кората и така се задушават в нея :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...