В нашата група във Фейсбук Готви, обичай, усмихни се! имаме тематични седмици и който има желание, се включва с нещо по темата. Тази седмица беше посветена на ястията с праз и макар и в последния ден, ще се включа с едно предложение.
Картофени кюфтета! Кой ли не ги обича? Но, ако им добавите и малко задушен праз... мммм, стават много вкусни.
Опитах ги в два варианта и печени на фурна, и пържени. Все са много вкусни и сполучливи.
Продукти:
около 700 г сварени картофи
3 стръка праз
2 с.л. олио
30 г краве масло
3 равни с.л. галета
2 малки яйца
1 к.л. червен пипер
1 равна с.л. чубрица
1 ч. л. сушен джоджен (може и пресен)
черен пипер
сол
галета за овалване
Празът се нарязва на полумесеци. Олиото и маслото се смесват и загряват в тиган и празът се изсипва вътре. Задушава се под капак с малко сол докато омекне (за по-здравословен вариант празът може да се свари, след което трябва да се изцеди добре). Картофите се обелват и се намачкват. Към тях се добавя празът. Слага се яйцата, галетата и подправките. Сместа хубаво се омесва. Оформят се топчета, които се овалват в галета.
И тук има два варианта - печене или пържене.
1. Приготвя се тава, която се застила с хартия за печене. В нея се подреждат кюфтенцата (могат да останат на топчета или лико да се сплескат). Заливат се със струйка олио и се пекат в загрята на 180 градуса фурна.
2. Загрява се мазнина в тигана и в нея се изпържват предварително оформените кюфтенца. Отцеждат се върху салфетка и тогава се сервират.
Аз ги сервирах със сос от кисело мляко, майонеза и малко мента.
Чудесни са, Иле, добре че все пак си се включила, защото идеята ти е ммм! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Чудесни са.
ОтговорИзтриванеИ защо ли ме домързява да ги направя ;)
Хубава неделя, Ил!
много обичам комбинацията праз и картофи и ще опитам рецептата ти, Ил :)
ОтговорИзтриванеМного ми харесват,Или и според мен няма да са мазни дори и пържени,мисля така да ги пробвам,благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеИ нас са на почит, Илианка!
ОтговорИзтриванеМного са апетитни и в най-скоро време ще ги направя!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Много хубави кюфтенца Илианка!
ОтговорИзтриванеЩе пробвам твоето предложение за кюфтенца със праз. Ние обичаме праз и сигурно много ще ни харесат. А праза може да се задуши в МВ за 5 - 7 мин. Аз така го правя преди да го сложа в баница и става сполучливо. Поздрави
Обичам праз, обичам картофени кюфтета- ще ги събера-убедена съм, че ще се харесат от пръв поглед. Поздрав, Илианка!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ви харесва рецептата :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви!
Пожелавам ви много усмивки и слънчево настроение!