неделя, 18 януари 2015 г.

Сладкиш "Наполеон"



Сладкиш "Наполеон" е много популярен десерт, който обикновено се приготвя с бутер тесто. В моя случай обаче е с кори за баница, защото имах едни, които изоставаха в хладилника и трябваше да използвам за нещо. Реших да не е баница или баклава и този път направих този вкусен кремест десерт.

Не претендирам, че се доближавам до истината, но пък ни е много вкусно. Още повече, че рецептата, която започнах да приготвям се оказа неточна и се наложи да я преработвам.

Продукти:

1 пакет кори за баница (400 г)
1/2 литър прясно мляко
200 г захар
3 яйца
50 г нишесте
200 мл сладкарска сметана
2 ванилии
50 г краве масло

Започва се с подготовката на крема.
Прясното мляко се слага да заври. Нишестето се разтваря с малко вода. Жълтъците се смесват със захарта в голям огнеупорен съд и към тях се прибавя горещото мляко. Сместа се връща на котлона и в нея се изсипва разтвореното нишесте. Вари се 3-4 минути при непрекъснато бъркане. Добавя се ванилията. Кремът се оставя да се охлади. Белтъците се разбиват на сняг и се внимателно на части се добавят към крема. Разбърква се добре. Разбива се и сметаната и тя се прибавя в крема.
Корите за баница се накъсват на малки парченца, хубаво се отделят една от друга, поставят се в тава за печене и се поръсват с парченца масло. Слагат се да се пека в загрята фурна на 180*. Разбъркват се често и се пекат докато станат хрупкави и леко покафенеят.
Част от тях се отделят за най горната част. Останалите се разделят на три равни части.
В подходящ съд - при мен форма за торта с навлажнени стени се слага част кори, сипва се 1/3 от крема, следват кори и крем и така завършваме с крем. Отгоре поръсваме отделените в началото кори. Оставяме за 4-5 часа да престои преди консумиране :) Любим момент на всички е това чакане, но няма как без него.





8 коментара:

  1. Чудесна идея! Оползотворени кори за баница и вкусен кремест десерт!
    Хубава неделна вечер, Ил!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесен е, даже си мисля,, че ще ми допадне повече от наполеон с бутер тесто. Честно казано обичам кремести десерти, но Наполеона не ми е фаворит, но така, с крема, разпределен на няколко места между корите може и да ми хареса повече. Прекрасна нова седмица, Или!

    ОтговорИзтриване
  3. обожавам Наполеонки :) ама си купувам готови. Ще знам къде да търся вече :) ако реша да правя

    ОтговорИзтриване
  4. Даже повече ми харесва от онзи с бутер тестото,няма да е толкова калоричен ,нали,Или? ( какво блажено успокоение на съвестта)
    Страхотен и много кремест десерт,идеален по мите критерии!

    ОтговорИзтриване
  5. Класика след класика! Навремето човек убивах за това. Сега съм по-умерена;)

    ОтговорИзтриване
  6. Много любим десерт! Не е труден за направа, а неустоимо вкусен!Благодаря, че ми го припомни, Илиана!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Илианка, тъкмо навреме ми идва, снощи опекох корите само от бутертесто, че нямах време, а пък стоят отворени, та довечера само крем ще забъркам - твоя звучи вкусно, а имам и продуктите!

    ОтговорИзтриване
  8. Любим сладкиш с чудесен вкус -
    това е една много хубава идея, Илианка...
    Благодаря, поздрави за теб, хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...