неделя, 24 август 2014 г.

Мини пици от патладжан

Има толкова много рецепти, които искам да направя, но това е като  четенето на книги. Списъкът е безкраен и с всеки изминал ден се увеличава с още няколко, а времето... времето за изпълнение или четене е кът. Все пак е хубаво, че  успявам да отделям поне малко от свободното си време за това, което обичам да правя. Вярно е, че не е достатъчно, но пък от друга страна си крада от времето, предназначено за други неща... Сложна схема. Предполагам, че и при вас е така. Все за нещо не достига пустото време! Време, време, време! Колко пъти повторих тази дума в няколко изречения...Така де, оплаках се малко и да си дойда на думата 

Тези патладжани си чакат реда от 5-6-7 години, не си спомням вече точно колко. В Интернет пространството има разнообразни идеи как да ги приготвите, аз тук ще ви представя моите. За съжаление имам снимка само на тези с моцарела, но и останалите изглеждат по подобен начин.
 За да изпълните това толкова просто, но тооолкоова вкусно предястие (всъщност може да мине и за ястие), са ви нужни:

около 700 г патладжани
3 домата
250 г моцарела - аз използвам Lovilio от Лидл
зехтин
сол
черен пипер
пресен и сушен риган

Патладжанът се измива и се обелва на лентички, т.е. не се махва цялата кора, а се бели така, че да стане като зебра. Нарязва се на кръгчета с дебелина около 1 см. Поставя се в посолена вода, за да се премахне горчилката за около час-два. Изважда се от водата, подсушава се и се подрежда в тава, застлана с хартия за печене и леко намазана със зехтин. От това количество аз направих две тави. Патладжаните се поливат отгоре със струйка зехтин и върху тях се поставят нарязани на кръгчета парчета домати. Хубаво е патладжаните и доматите да са с еднакъв диаметър, но при мен не беше така . Нищо де, пак се получиха хубави . Посоляват се леко и се поръсват със сушения риган и черен пипер. Слагат се да се пекат в загрята на 180* фурна, докато патладжаните омекнат добре. През това време се нарязва моцарелата и две-три стръкчета пресен риган.
Изпечените патладжани се изваждат, върху тях се поставя моцарелата, поръсват се с нарязания риган и се връщат във фурната, като се пекат само отгоре, докато сиренето се разтопи хубаво.

*Моцарелата успешно можете да замените с кашкавал, който се топи добре.
*По желание можете да добавите още пушено сирене, под слоя моцарела или кашкавал. Изпробвано и много вкусно.
*Може да обогатите с пушено филе, шунка или нещо друго месно по желание, като отново ги сложите под моцарелата.

Както и да ги направите, гарантирам, че ще станат много вкусни. Определено си заслужават.
Ако и вие сте им хвърлили око отдавна, не се колебайте съвсем скоро да ги приготвите, още повече, че сега е сезонът на прекрасните зеленчуци.

Да ви е вкусно! 

7 коментара:

  1. Илианче, патладжанчетата са супер. Сипвам си чашка бяло винце и с едно по едно патладжанче си замезвам..ммммм....

    ОтговорИзтриване
  2. Аз вече съм с чашката в ръка:))),така че да започваме.....
    Чудесно предложение,Ил!

    ОтговорИзтриване
  3. Илианка, заешкото ще подмина:), но от тези пици - мини ще си взема, даже не една! А това горе с времето...ех, колко не ми стига...
    :((

    ОтговорИзтриване
  4. Току-що направих тези патладжани - страхотни! Благодаря за споделената рецепта! :) Вени

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасна рецепта, много ми харесва, съгласна съм с теб за рецептите и книгите и аз съм така, но така е ще крадем от времето! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Така е, Павлинче. Веднъж крадем от времето за едно, после от времето за нещо друго... Няма как.

    ОтговорИзтриване
  7. Поздравления, Вени!
    Вкусно, нали :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...