За оформлението на тази погача използвах идеята на Ева, но тестото е малко по-различно от нейното. Това разбира се не попречи да се радваме на тази красавица и да си хапнем много вкусно
Продукти:
1 кубче прясна мая
300 мл прясно мляко
6 с.л. кисело мляко
6 с.л. олио
2 яйца
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
около 700-800 г брашно
около 60 г разтопено краве масло и малка бучка за намазване след изпичане
Маята се разтваря в топлото прясно мляко, добавя се захарта и две шепи брашно. Разбърква се и се оставя да шупне хубаво. Почти винаги втасвам предварително маята, независимо дали е прясна или суха. Съветвам и вас да го правите, защото това е най-лесния начин да разберете дали маята е добра. Случвало ми се е няколко пъти да попадам на лоша, която не може да се активира. Тогава, вместо да се ядосвам, че съм съсипала цялото тесто, просто слагам ново мляко/вода с нова мая и започвам отначало.
По-голямата част от брашното се изсипва в съда, в който ще се меси, прави се кладенче и в него се слагат леко разбитите яйца, киселото мляко, олиото и солта. Прибавя се вече втасалата мая с прясното мляко и се замесва нелепнещо меко тесто. Не слагайте всичкото брашно в началото, защото така по-лесно ще прецените колко още трябва да добавите и дали изобщо има нужда от повече брашно. Има различни видове брашна и е много трудно да се определи точното количество, което ще поеме тестото. Затова в началото сложете около 2/3 от брашното и замесете. После добавяйте по малко, докато тестото стане меко, но нелепнещо.
Така приготвеното тесто се оставя да втаса, докато удвои обема си, покрито с чиста кърпа. След това се разделя на 11 равни части, които се оформят на топчета. 10 от топчетата се разточват на квадрат със страна около 20 см. Мажат се с разтопеното масло. Тестото се прегъва по диагонал и краищата се изравняват. Двата остри върха се прегъват към правия ъгъл и получената фигура се прегъва на две.
Много по-трудно е да се напише, отколкото да се направи
Всички триъгълници се подреждат с върха навътре в предварително приготвена тава, дъното и стените на която са намаслени добре. (Най-добре е на дъното да се сложи хартия за печене).
Последното топче се разточва на дълъг правоъгълник с размер около 30 на 8 см, намазва се с масло, прегъва се на две и се завива на руло. Поставя се в средата на погачата.
Питката се намазва с разтопено масло и се оставя да втаса. Намазва се още веднъж с масло и се пече в загрята фурна на 180*.
Като се извади, още гореща се намазва с бучката масло и се покрива с кърпа. Оставя се да почине 10-15 минути.
Обяснението изглежда малко сложно, но всъщност е много лесно. Наистина ми отне по-малко време да оформя питката, отколкото да напиша рецептата. Така че, действайте смело, заслужава си. Ако мислите, че ще се объркате, изрежете един квадрат от хартия и опитайте да сгънете по описания начин. Да ви е сладко!
По желание можете да сложите сирене, след като сте намазали квадрата с масло, преди да започнете прегъването.
Продукти:
1 кубче прясна мая
300 мл прясно мляко
6 с.л. кисело мляко
6 с.л. олио
2 яйца
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
около 700-800 г брашно
около 60 г разтопено краве масло и малка бучка за намазване след изпичане
Маята се разтваря в топлото прясно мляко, добавя се захарта и две шепи брашно. Разбърква се и се оставя да шупне хубаво. Почти винаги втасвам предварително маята, независимо дали е прясна или суха. Съветвам и вас да го правите, защото това е най-лесния начин да разберете дали маята е добра. Случвало ми се е няколко пъти да попадам на лоша, която не може да се активира. Тогава, вместо да се ядосвам, че съм съсипала цялото тесто, просто слагам ново мляко/вода с нова мая и започвам отначало.
По-голямата част от брашното се изсипва в съда, в който ще се меси, прави се кладенче и в него се слагат леко разбитите яйца, киселото мляко, олиото и солта. Прибавя се вече втасалата мая с прясното мляко и се замесва нелепнещо меко тесто. Не слагайте всичкото брашно в началото, защото така по-лесно ще прецените колко още трябва да добавите и дали изобщо има нужда от повече брашно. Има различни видове брашна и е много трудно да се определи точното количество, което ще поеме тестото. Затова в началото сложете около 2/3 от брашното и замесете. После добавяйте по малко, докато тестото стане меко, но нелепнещо.
Така приготвеното тесто се оставя да втаса, докато удвои обема си, покрито с чиста кърпа. След това се разделя на 11 равни части, които се оформят на топчета. 10 от топчетата се разточват на квадрат със страна около 20 см. Мажат се с разтопеното масло. Тестото се прегъва по диагонал и краищата се изравняват. Двата остри върха се прегъват към правия ъгъл и получената фигура се прегъва на две.
Много по-трудно е да се напише, отколкото да се направи
Всички триъгълници се подреждат с върха навътре в предварително приготвена тава, дъното и стените на която са намаслени добре. (Най-добре е на дъното да се сложи хартия за печене).
Последното топче се разточва на дълъг правоъгълник с размер около 30 на 8 см, намазва се с масло, прегъва се на две и се завива на руло. Поставя се в средата на погачата.
Питката се намазва с разтопено масло и се оставя да втаса. Намазва се още веднъж с масло и се пече в загрята фурна на 180*.
Като се извади, още гореща се намазва с бучката масло и се покрива с кърпа. Оставя се да почине 10-15 минути.
Обяснението изглежда малко сложно, но всъщност е много лесно. Наистина ми отне по-малко време да оформя питката, отколкото да напиша рецептата. Така че, действайте смело, заслужава си. Ако мислите, че ще се объркате, изрежете един квадрат от хартия и опитайте да сгънете по описания начин. Да ви е сладко!
По желание можете да сложите сирене, след като сте намазали квадрата с масло, преди да започнете прегъването.
Божествена е :)
ОтговорИзтриванеГоляма майсторка си, ИЛ!
А с едно листче разбрах сгъването ;)
...а аз-не!
ИзтриванеПрегъването един път ли е
ИзтриванеПрегъването един път ли е
ИзтриванеЕдин път е, следвайте посочения начин. Както е писала Дани по-горе, можете да де упражните с хартия.
ИзтриванеЕе, Дани, благодаря ти!
ОтговорИзтриванеПросто много ми харесва де си меся. И ти го знаеш. :*
Прекрасна е, Илианка! Голямо БРАВО на теб!
ОтговорИзтриванеМен определено ме е хванал мързела заради жегите, макар че ставам много рано по хлад, та да сготвя нещо. И после почти не ям, но от твоята питка бих си хапнала с удоволствие! :)
Прегръдки!
Красота! Да не говорим, че е много вкусна!
ОтговорИзтриванеПрава си- отнема повече време писането и обяснението в рецептата, отколкото направата!
Поздрави!
Красива, и не се съмнявам колко вкусна, Илианка!
ОтговорИзтриванеОх,че красива пита....
ОтговорИзтриванеПрекрасна е ,Ил!
Отдаааавна съм те признала. И ти стискам ръка;) Блестящо!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, много, много благодаря! :)
ОтговорИзтриванеС какъв размер е тавата?
ОтговорИзтриванеМоята тава е с размер 26 см.
ОтговорИзтриванеПрекрасна е! Благодаря за доверието, Ил! :)
ОтговорИзтриванеДа много е хубава погачата и вкусна аз я правих за коледа ,и у дома много я харесаха .
ОтговорИзтриване