събота, 7 юни 2014 г.

Рожден ден! Рожден ден! Торта и гости :)

Не на мен, на блога :)
Все едно вчера писах, че Щъркелово гнездо става на пет, а ето, че днес празнуваме шест години от създаването му. 
Смятам, че точно този ден е много подходящ за стартиране на нова рубрика при мен. Каква? На гости ми е...

Точно така. Днес за първи път имам гост. Много, много специален гост! За мен е изключително удоволствие да ви представя  Пепи от Храна за мойте канибали. Вярвам, че всички знаете за кого говоря. И преди съм ви разказвала за нея , така че сега няма да се повтарям. Само ще ви кажа, че ако още не сте посетили Пепи, трябва непременно да го направите. Може би няма да имате нужда от тази моя препоръка, след като видите с какви прекрасности ми гостува тя :)

И така, давам думата на Пепи:

Днес на гости ..... в Щъркелово гнездо

Време ми е за гости, ама пък този път направо отиваме на рожден ден.
Изключително много се радвам, че съм поканена за първи гост в един от най-любимите ми блогове, който днес има и рожден ден Щъркелово гнездо. Блогът на Илианка.
Едно от първите ми интернет-приятелства, което много скоро след голяма форумска среща на Гответе с мен се превърна и в истинско приятелство, реално. Не само виртуално. А блогът и едва ли има нужда от представяне, защото е добре познат на мнозина от четящите тук и по-голям брат на моя. Ако е вярно, че блоговете приличали на собствениците си, това важи в пълна сила за блога на Ил – всичко в него е направено с много любов и желание, както тя прави всичко и аз самата неведнъж съм приготвяла рецепти от блога на Илианка. Като най-вкусен мога да спомена един джолан  Така че, ако нещо ви хареса от нейните рецепти – не се помайвате, а запрятайте ръкави.
Обикновено когато получа покана да гостувам в блог все се оплаквам, че съм безидейна и зациклям. Но този път не  веднага в полезрението ми влезе едно агнешко копитце и прясно приготвения изсушен за проба лук. И как на рожден ден без торта?! Идеята за торта „Павлова”, която от 7-8 години чакаше реализация дойде в точния момент, а и в градината вече има и прекрасни, ароматни и сочни ягоди.
Скъпа Илианка, благодаря ти сърдечно за поканата! Благодаря за честат да бъда твой първи гост!
Честита годишнина на блога! 6 години са си ужасно дълго време и много труд и той непременно трябва да бъде придружен от едно голямо „БРАВО” за всички страхотни, точни и вкусни рецепти, които си приготвила на близките си и подарила на напълно непознати хора, търсещи изпитана рецепта!
Прегръдка голяма и най-сърдечни пожелания първо за здраве, а после за много кулинарно вдъхновение; да продължаваш да радваш всички нас, многобройните приятели, почитатели и читатели на блога ти с прекрасните си идеи!

Печено агнешко бутче с подправки



Продукти:
1 агнешко бутче ~ 2 кг (или голямо парче месо)
подправки:
1 ч.л. стрит/нарязан джоджен
1 ч.л. чубрица,
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. сол
2 с.л. брашно
2 с.л. червен пипер
3 с.л. сух смлян зелен лук***
50 мл бяло вино

2-3 листа салвия

60 г масло

Приготвяне:
* Подправките се смесват. Прибавя се виното и разбърква на каша.
* Бутчето се намазва добре със сместа, завива със свежо фолио и прибира за поне 2 часа в хладилник (или поставя в плик за печене, с който после се пече)
* Прехвърля се в тава за печене, налива се една чаша вода, прибавя се маслото, завива плътно тавата с фолио (ако е в плик за печене се прибавят само 100 мл вода, плика завързва и поставя в тавата за печене).
* Пече се в загрята фурна на 220 за около 15-20 мин, след което градусите се намаляват на 150* и пече още два часа.
* Развива се тавата (отваря се плика) и соса се сгъстява с една ч.л. царевично нишесте (или препечено брашно).

***Сухия зелен лук е новото в тази рецепта. До сега съм пекла агнешко месо с пресен зелен лук, но аромата е доста по-силен. Тъй като тези дни заложих и изсуших зелен лук, реших да опитам как ще се отрази на месото – факт, че аромата му е доста по-нежен, отколкото на пресния лук и се вписа много добре в „адската смес” за намазване на големи парчета месо, която експлоатирам доста често напоследък.
Ако нямате сушен зелен лук, а решите да направите рецептата, може да си нарежете една връзка лук, който тънко разстлан на хартия ще изсъхне за два дни. И тогава да смелите лука и смесите с останалите подправки. В някои магазини също продават сушен лук. Ако не обичате лук – просто го пропуснете



И... да си дойдем на думата. На рожден ден като на рожден ден. Ето я и тортата :)

Торта Павлова с ягоди



Продукти:
За целувчените блатове*:
4 белтъка
240 г захар
щипка сол
1 с.л. царевично нишесте
2 ванилии

За крема:
300 мл сладкарска сметана
200 г заквасена сметана
2 с.л. пудра захар

~ 600 г ягоди (измити и подсушени на мека кърпа, или кухненска хартия) и ~ 150 г боровинки**

Приготвяне:
* Фурната се загрява на 150оС.
* Белтъците с щипка сол се разбиват на средна скорост на миксера за 2-3 мин.
* Прибавят се ванилиите и нишестето и увеличава миксера на максимална скорост.
* На малки порции, лъжица по лъжица се прибавя захарта и продължава разбиването. Трябва да се получи гъст и лъскав крем, който като се обърне купата с дъното нагоре да не се стича.
*Правоъгълна голяма тава се покрива с хартия за печене.
* Начертават се два кръга с диаметър 20 см. (по диагонал, да се съберат в тавата). Хартията се обръща с очертаната част отдолу.
* Изсипва се белтъчната смес в кръговете, или шприцова така, че да ги запълни. На единия кръг се очертава борд по края, висок 1-1.5 см (за да събере повее сметанна и плодове отгоре 
* Тавата се слага в загрятата фурна и градусите се намалят на 90°C. Пече се около два часа. Като се побутнат блатовете са твърди могат да се преместват по хартията.

* Фурната се изключва и се оставят да изстинат напълно.

* Сметаната се разбива до твърди върхове и към нея се добавя заквасената сметана и захарта. Разбърква се отново – вече с лъжица или шпатула.
* На чиния/поднос за торта се поставя единия блат.
* Намазва се с част от сметаните и върху него се подреждат ситно нарязани ~¼ от ягодите.
* Поставя се втория блат и притиска, за да прилегне плътно върху сметаната и ягодите (но да не излязат парченцата ягоди отвън )
* Върху него се разпределя останалата сметана и украсява с плодовете.
* Павловата може да се сервира веднага или след известен престой в хладилника. На моите хора им хареса прясно приготвена  с хрупкави целувки и нежна сметана. Аз я харесах повече с омекналите блатове и както се вижда от разреза парчетата не са особено фотогенични, но пък вкуса компенсира.

* Вместо два, може да се напрАви един, по-голям и два пъти по-висок блат. С печенето трябва да се внимава – на пипане целувката трябва да е с твърда коричка и като се побутне – да се отлепва от хартията. Цвета е много, много нежно кремав.
** Плодовете могат да бъдат всякакви любими, аз избрах сезонните вкусни и ароматни ягоди и малко замразени боронки  за цвят.


21 коментара:

  1. Уау ... цели 6 годинки!
    Поздравления Илианка!
    Честито, честито, честито!
    А гостенката ти е чудесна, ама знае как се ходи на гости Пепи ... какви вкусотии ти е донесла само :)
    Чопвам си от месцето, придърпвам си резенче торта и ви прегръщам и двете ... всичко виртуално обаче за жалост :)
    Бъдете здрави!

    ОтговорИзтриване
  2. На тази прекрасна торта не отказвам Илианка! Повода е страхотен - пожелавам ти още много по толкова години да ни предлагаш такива вкусотии!!!
    Сърдечни прегръдки, Маги :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ил, Честит Рожден Ден на прекрасния ти блог и едно голямо БРАВО на теб, за шест годишния труд! Чудесен избор за старт на новата ти тема в блога - Пеп4о (умишлено изписвам с 4) е не само познато име, тя е ГРАНД-ИМЕ сред блогърите и го доказа за кой ли път с избора на така апетитни рецепти! Сърдечни поздрави и прегръдки за вас, любими колежки! Черпя се с удоволствие (познавате ме, започвам от десерта, докато вие си обливате пръстите от бутчето ;) и пожелавам на теб, Ил, здраве и нестихващо вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
  4. Честит рожден ден на прекрасното ти местенце Илиянка! Пожелавам ти да не спираш да твориш, да не губиш вдъхновение и да ни радваш с вкусни рецепти. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Иле, честити 6 годинки! Желая ти да си здрава и вдъхновена, за да водиш местенцето си и занапред към нови хоризонти! :)
    Прекрасен начин си избарала да отбележиш, Пепи е сготвила чудесно! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Честит празник на това прекрасно местенце, пълно с вкусни рецепти, изкушаващи снимки и най-вече много уют! Пожелавам ти нестихващо творческо вдъхновение, Или, а избора ти на гост за празника е страхотен. Рецептите на Пепи, както и твоите са абсолютно сполучливи, точни и много вкусни! Прегръдки и за двете ви!

    ОтговорИзтриване
  7. О,ама как сте се събрали двете :)
    С пожелания да си отлична първокласничка!
    Твоят блог е един от първите, в който влязох и така до днес!
    За Пепчо няма да говорим, защото си я знаем, както и рецептите ѝ, които винаги са на ниво!
    Както и днешното ѝ представяне!
    Прегръдка и за двете с пожелание да се видим най-накрая реално!

    ОтговорИзтриване
  8. Ехе, тук купонът е две в едно! Хе рожден зен, хем и Пепи гостува! Честит рожден ден, Ил! Списвай все така с любов и вдъхновение това вкусно местенце! А за изборът на пръв гост си право в десетката! Стрхотен тандем сте, дами, а рецептите са неустоими! Поздрави и на двете!

    ОтговорИзтриване
  9. Happy Birthday to your blog and I hope and wish that you have many more happy ones.

    ОтговорИзтриване
  10. Честита поредна блогогодинка, Илианка! Все така да ни радваш и вдъхновяваш с гозби от вкусни, по-вкусни!
    А гостенката ти е за чудо и приказ! Една от любимите ми дами в кулинарното блог пространство и виждам, че изобщо не е изневерила на себе си при това гостуване :))
    Сърдечни поздрави и на двете!

    ОтговорИзтриване
  11. Честита шеста блогогодинка, Илианка!
    Поддържай все така с творческото си вдъхновение блога си!
    Чудесен гост имаш за празника с невероятни рецепти!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  12. Честита годишнина, Илиянче! Нека новата рубрика ти донесе прекрасни емоции! Продължавай да ни вдъхновяваш с все така изкушаващи предложения! Хобава вечер!

    ОтговорИзтриване
  13. Честита шеста годинка на гнезденцето ти !!!
    Пожелавам ти още много последователи,приятели и да ни радваш с още прекрасни публикации!
    Избрала си точната гостенка!!!
    Пепи ,страхотно гостуване.Взимам си парченце торта и наздраве

    ОтговорИзтриване
  14. Илианка, честит рожден ден на блога (боже, нормалните хора сигурно се чудят какви неща си празнуваме ние - лудите кулинари:))!
    Виждам, че блога ти има и нова визия, която много ми харесва!
    Продължавай все така в посока - напред и нагоре и успех!
    Гостенката и тортата са чудесни :)!

    ОтговорИзтриване
  15. Сърдечно благодаря на всички ви!
    Прегръщам всеки един от вас!

    ОтговорИзтриване
  16. Сърдечно благодаря на всички ви!
    Прегръщам всеки един от вас!

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря, че харесахте материала за гостуването, дами :)
    Илианка, на теб благодаря за поканата отново :) Много ми беше драго!

    ОтговорИзтриване
  18. Или,честита годишнина на блога ти!
    Все така богат на вкусни рецепти и приятели да бъде!Повече от отличен избор на гост за първата ти публикация от новата рубрика!Поздравления на Пепи за представянето-както винаги-майсторски приготвени и апетитно поднесени рецепти е подбрала!Надявам се тази есен да се запознаем на срещата.Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  19. Поздравления и от мен, Илианка,
    честита 6-годишнина и още вдъхновение за много по 6!Страхотна си!
    Впечатляващо гостуване на Пепи и много силен тандем!
    Голяма прегръдка за двете ви - Браво!

    ОтговорИзтриване
  20. Стана ми навик напоследък да пропускам разни неща, но макар и закъсняла, ти пожелавам здраве, вдъхновение и вкусни моменти. И се черпя, разбира се;)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...